Pojdi na glavno vsebino

Mini MUN na Gimnaziji Vič

V soboto, 6. oktobra, je na Gimnaziji Vič potekalo posebno srečanje imenovano miniMUN. Gre za simulacijo zasedanja Združenih narodov. Srečale so se Gimnazija Vič, Gimnazija Velenje, Gimnazija Ptuj in pa Gimnazija Škofja Loka, ki so zastopale več držav ter se preizkusile v političnem razpravljanju, iskanju skupnega jezika in pisanju resolucij.

V soboto ob pol osmih zjutraj smo se pred šolo zbrali trije dijaki Gimnazije Škofja Loka (Beno Brečevič, Urša Pestar in Lina Perne) ter profesor nemščine Janez Ciperle in se odpeljali na Gimnazijo Vič.  Tam smo pod svoje okrilje pobrali še dijaka Sebastjana Koračina in se registrirali v miniMUN.

Sebastjan in Urša sta v debati o legalizaciji prodaje organov zastopala Nemčijo in Indijo, Beno  in jaz pa sva v razpravi o cepivih zastopala Kitajsko in Sudan. Dijaki smo se morali držati različnih pravil glede obleke, obnašanja in govorjenja. Govoriti smo namreč morali v angleščini in v prvi osebi množine, tudi če smo govorili o sebi, saj smo predstavljali celotno državo.

Seje so bile sestavljene iz treh delov, vsak del je trajal približno dve uri. Med tem časom smo debatirali o različnih plusih in minusih naših predlogov. Vsak zastopnik je moral napisati svojo resolucijo, jo predstaviti ter prepričati ostale, da to resolucijo potrdijo in jo dodajo v večjo, skupno resolucijo.

Ker je morala Gimnazija Velenje predčasno zapustiti srečanje, se nas je preostalih pet dijakov iz našega odbora moralo združiti z drugo skupino, ki je debatirala o spolnem nasilju. Seveda na to temo nismo bili pripravljeni, zato so organizatorji poiskali novo temo – in sicer o kolonizaciji Marsa. Tam je naš predstavnik Sudana, Beno Brečevič, zasijal kot govornik in skoraj sam napisal celotno resolucijo, seveda pa se je prej moral precej zagovarjati pred Japonsko.

Srečanje se je končalo ob sedmih, s podelitvijo priznanj najboljšim govornikom. To so bili: Japonska (debata o spolnem nasilju), Bolgarija in Irska (debata o legalizaciji prodaje organov) ter Egipt in Indija (debata o cepivih).

Čeprav so te predstavniki ostalih držav s svojimi vprašanji z lahkoto spravili v zadrego, mislim, da smo vsi uživali na tem srečanju in bi se zagotovo udeležili še kakšnega. Priporočam, da vsak to poskusi vsaj enkrat, saj si res izboljšaš znanje angleščine, pridobiš govorniške sposobnosti ter veliko novih prijateljev.

Avtorica besedila: Lina Perne, 4. B
Avtor fotografij: Rok Torkar, Gimnazija Vič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...