Pojdi na glavno vsebino

Mešani pevski zbor Gimnazije Škofja Loka gostoval na Danskem

Letošnje šolsko  leto  je Mešani pevski zbor Gimnazije Škojfa Loka začel pevsko sezono “na polno”. V septembru smo se člani zbora mudili na  Danskem, kjer smo   na gimnaziji Himmelev v Roskildeju prirpavili odličen koncert. Tako smo  vrnili obisk danskim pevskim prijateljem, ki so maja  skupaj z name  koncertirali v Sokolskem domu v Škofji Loki.

Na Dansko se je opravilo 43 pevcev zbora, dirigent Žiga Kert, ter spremlejvalki Ana Prevc Megušar in Tanja Melihen. 12 dijakov je bivalo pri danskih dijakih, ostali pa smo se nastanili v prijazni “hišici v gozdičku”, kjer nam  ob skupni pripravi hrane, prijetnih družabnih večerih in družabnih igrah    ni bilo dolgčas.
Prvi  dan bivanja  na Danskem  smo  imeli možnost opazovati oblike danskega  pouka in razpravljati  o razlikah s slovenko šolo. Po skupnih vajah z danskim  zborom smo se odpravili na ogled Roskildeja, kjer nas je še posebno prevzel vikinški muzej in katedrala z nagrobniki danskih kraljev.
Sledil je koncertni dan, ko smo skupaj z Danci najprej prepevali na otovoritveni slovesnosti šolskega nogometnega prvenstva Baltskih držav. V nadaljevanju smo za dijake Himmelev gimnazije pripravili  koncert v šolski dvorani. Danski dijaki, ki jim tradicija zborovskega petja ni tako blizu,  so presenetljivo zbrano in navdušeno spremljali vsako pesem.
Ko smo opravili z uradnim šoslkim in koncertnim delom,  smo se v naslednjih dneh prepustili turističnim atrakcijam Danske. Tako smo si z ladjice ogledali znamenitosti Koebenhavna, kjer nas je še posebno navdušila opera in mala morska deklica in   se sprehodili po njegovih ulicah. Naše oči pa so že pogledovale proti Tivoliju, ki je kot drugi najstarejši zabaviščni park na svetu v letu 2012 praznoval 100-letnico. Ob obisku vseh njegovih atrakcih je čas dobil čisto nove dimenzije in pet ur je minilo kot bi trenil.
Iz Koebehavna pa smo se naslednji dan odpravili proti gradovom na severu Danske. Gradovi Frederikborg, Fredensborg in predvsem “Hamletov grad” Helsinore so nas prevzeli s svojo veličino in zgodovinskimi zgodbami, ki nam jih je živo  pripovedal danski učitelj zgodovine Leif Folke.
Na poti proti domu smo se ustavili še v Odenseju v odličnem muzeju H. C. Andersena in ponosno prebirali njegove pravljice v slovenkih prevodih, ki jih hranijo v bogati knjižnici med ostalimi prevodi in izdajami del tega velikega pravljičarja.Kar težko smo se vrnili spet nazaj v šolske klopi, vendar pa so nam nove izkušnje, doživetja in obzorja, ki so se nam ob gostovanju na Danskem odprla pomagla, das mo tudi tu štartali na polno. 

Tekst in fotografije: Ana Prevc Megušar

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...