Pojdi na glavno vsebino

MEPI ODPRAVA 2021

 ČESTITKE 36 UDELEŽENCEM, KI SO USPEŠNO OPRAVILI MEPI ODPRAVO

Za škofjeloškimi mepijevci je še zadnji preskus, ki je potreben za pridobitev priznanja – kvalifikacijska odprava. Včeraj jo je uspešno zaključilo 33 gimnazijcev in 3 dijaki ŠC.  18  dijakov je odpravo opravljajo na srebrni stopnji -  prehodili so 52 km dolgo pot iz Ševelj do Bleda, 18 dijakov pa se je spopadlo z 80 km dolgo potjo od Škofje Loke do Bleda.

Pogojev in zahtev za uspešno opravljeno mepi odpravo je veliko. Udeleženi morajo prehoditi najmanj 48 (srebrna stopnja) oz. 80 km  (zlata stopnja) poti. Poznati morajo orientacijske veščine, da se lahko s pomočjo zemljevidov, kompasa, izračunanih azimutov,  premikajo po  kontrolnih točkah, začrtanih na načrtovani  trasi. Celotno odpravo morajo biti samooskrbni – s sabo imajo hrano za vse dni, saj pravila ne dovoljujejo nakup hrane na  poti. Na dan si morajo skuhati obvezno tudi en topel obrok. Mepijevci na odpravi  spijo v naravi, tako, da se teža nahrbtnikov,  ob še dodatni opremi  šotorov, spalnih vreč in podlog,   giblje okrog 15 kg. Za pot  morajo biti tudi kondicijsko dobro pripravljeni. Na poti ohranjajo in krepijo tudi timskega duha, saj odpravo delajo v skupinah.

IN VSE TO SO ZMOGLI – v čudovitih panoramah Škofjeloškega pogorja, Jelovice in Bleda, v lepem vremenu, z dobro voljo in odlično energijo, ki je omilila napore, boleče noge in utrujenost.

Zadovoljstvo na koncu poti je bilo nepopisno in nagradni skok v hladno Blejsko jezero verjetno še nikoli prej ni prinesel takšnega užitka kot po zaključeni odpravi.

Na poti so dijake spremljali mepi mentorji in inštruktorji odprav -  gimnazijski  profesorji: Gašper Murn, Ana Prevc Megušar, Matic Gortnar in  Matic Močnik ter profesorja ŠC Barbara Čenčič in Kristjan Prosen.

Fotografije in tekst: Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...