Pojdi na glavno vsebino

Mednarodna izmenjava z gimnazijo iz Blaubeurna v Nemčiji

V nedeljo, 14.10.2018, smo se dijaki 2.e odpravili na pot proti Nemčiji, natančneje proti majhnemu mestu Blaubeuren blizu Ulma. Na pot smo se podali željni novih izkušenj, polni navdušenja, bili pa smo tudi malce negotovi.  Čakala nas je 6-dnevna mednarodna izmenjava.

Po nastanitvi v prijetnem mestecu smo se seznanili s programom, ki je bil sestavljen tako iz opazovanja pouka v gimnaziji Joachim-Hahn-Gymnasium kot tudi iz ekskurzij v bližnja mesta. Imeli smo tudi veliko prostega časa, da smo se lahko zbližali z gostitelji.

Za nas je bil zagotovo največji izziv preživeti 6 dni pri ljudeh, ki jih nismo poznali. Ob prvem srečanju z našimi gostitelji smo se počutili malce neprijetno,  a smo se z njimi v naslednjih dneh dobro ujeli. Spoznali smo njihov način življenja, odnose med ljudmi v Blaubeurenu in navade družin, pri katerih smo živeli. Spoznali smo tudi njihovo tradicionalno hrano in pijačo.  Vse te nove in zanimive izkušnje zagotovo pretehtajo manjše nelagodje na začetku izmenjave. Z gostitelji smo preživeli veliko časa in se z njimi zbližali ter jih spoznali bodisi na skupnih izletih, ob gledanju filmov, tabornem ognju ali pa pri njih doma. Večere smo največkrat preživeli v manjših skupinah skupaj z nemškimi dijaki.

Naše prvo dopoldne v Nemčiji smo preživeli v njihovi gimnaziji pri pouku angleščine in se udeležili delavnic, kjer smo spoznali uporabne nemške fraze in besede, glasbo ter kulinariko. Med tem ko so bili naši nemški vrstniki pri pouku, smo mi spoznavali Blaubeuren, ki je majhno, a zelo prijetno mesto z zanimivo arhitekturo. Obiskali smo čudovito jezero Blautopf in se sprehodili po mestnem jedru. Skupaj z nemškimi dijaki pa smo obiskali Ulm, kjer smo se povzpeli na najvišjo katedralo na svetu. Prehodili smo 768 stopnic, ki so bile zavite in strme, a je bil razgled vreden napora. En dan smo se odpravili v Holzmaden, v muzej fosilov, in se tudi sami preizkusili v iskanju fosilov.  Imeli smo tudi ekskurzijo v staro univerzitetno mesto Tübingen in se s čolnom popeljali po reki Neckar. Ogledali smo si predmestje, kjer je bival Primož Trubar in kjer je tudi pokopan. Zadnji dan je bil namenjen ogledu muzeja Zeppelin, kjer smo spoznali zgodovino in delovanje cepelinov. Obiskali smo tudi veliko Bodensko jezero, ki leži med Nemčijo, Švico in Avstrijo.

Izkušnja je bila za vse nas zelo dobra in nam bo še zelo dolgo ostala v spominu. Stkali smo prijateljske vezi z nemškimi dijaki, se naučili biti gostje pri tuji družini, uporabljali smo angleški jezik in spoznali veliko novih krajev, navad in ljudi. Dijake iz Blaubeurna v Škofji Loki pričakujemo marca in se ponovnega srečanja že zelo veselimo. 

Tekst: Klara Rajšek, 2. e
Fotografije: Jure Kovač, 2. e

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...