Pojdi na glavno vsebino

Mednarodna izmenjava z dijaki iz Tabora na Češkem

Od 13.9. do 17. 9. 2018 je potekala mednarodna izmenjava dijakov  Gimnazije Škofja Loka in ŠC ter učencev OŠ ivana Groharja  z Gimnazijo iz mesta Tabor na Češkem. Zjutraj smo se v spremstvu profesorjev podali na pot proti češkemu Taboru.  Vožnjo smo izkoristili za pogovore, branje, zabavo in seveda za spanje.
Ob prihodu v Tabor so nas sprejele češke družine in odšli smo dogodivščinam naproti. Čakal nas je ogled gradu Hluboka, ki stoji na vzpetini nad reko Vltavo in izhaja iz 13. stoletja.  Sobane so razkošno opremljene, s številnimi eksponati iz stekla, porcelana, ter orožjem in tapiserijami. Tudi okolica gradu je lepo urejena. Sledilo je srečanje pred češko – slovensko lipo prijateljstva. Poslušali smo nagovor županov Škofje Loke in Tabora, slovenski narodni ansambel, zbor in nastop naših dijakov. Ogledali smo si podzemne tunele, ki segajo 16 metrov pod glavnim trgom mesta Tabor, trgom Jana Žižka, češkega nacionalnega heroja. Rove so nekoč zaradi relativno nizkih temperatur in visoke vlažnosti uporabljali za shranjevanje hrane, še posebej piva. V primeru požara ali napada sovražnikov so jih uporabljali tudi kot zatočišče. Po drugi svetovni vojni so bili odprti za javnost.
Še isti dan smo se udeležili tudi srednjeveškega festivala in ponosno predstavljali naše mesto Škofja loka. V nedeljo je sledil celodnevni izlet v češko prestolnico Prago. Najprej smo si ogledali cerkev Srca Jezusovega, ki jo je zasnoval slovenski arhitekt, Jože Plečnik. Prago krasi Praški grad, v notranjosti gradu pa se odpre pogled na čudovito stolnico Svetega Vida. Sprehodili smo se čez Karlov most, do Praške astronomske ure na mestni hiši v starem delu mesta. Imeli smo prosti čas za nakup spominkov, posladkali pa smo se tudi s tradicionalno češko sladico, trdelnik. Zadnji dan smo si obljubili, da se bomo še videli in da se ne poslavljamo zadnjič. Za konec nam je ostal še ogled mesta Češki Krumlov, ki je od leta 1992 zaščiten pod Unescovo svetovno dediščino. Mesto slovi po lepi arhitekturi, ter gradu. Naša dogodivščina se je počasi zaključila in na avtobusu razmišljam o celotnem tednu in dogodkih, ki so se dogajali. Poleg tega upam, da bom še kdaj prišla v Tabor in se srečala z gostiteljsko družino, saj sem se pri njih počutila domače in sprejeto. S Češke odhajam z lepimi spomini, z novimi prijatelji in lepo izkušnjo, katere se bom za vedno z veseljem spominjala.


Pia Ržen, 2. e
Fotografije: Jure Kovač in Matija Krajnik, 2. e

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...