Pojdi na glavno vsebino

Mednarodna izmenjava s špansko šolo IES Antonio Machado

Gimnazija Škofja Loka in srednja šola IES Antonio Machado iz Španije že vrsto let sodelujeta v različnih projektih in slovensko-španska izmenjava je postala del tradicije obeh šol.

Aprila 2017 je 14 dijakov 2. in 3. letnikov Gimnazije Škofja Loka, ki se učijo španščino, obiskalo špansko mesto Alcalá de Henares, kjer so jih gostili španski dijaki. Španci so za slovenske dijake pripravili odličen program: ogledali so si mesta Madrid, Toledo, Alcalá de Henares, Aranjuez, poskusili so tipične španske jedi, obiskali muzej Reina Sofía in občudovali Picassovo mojstrovino Guernica, spoznavali, kako poteka pouk v Španiji, in pri učnih urah tudi sodelovali. Dijaki so se udeležili tudi športnih dejavnosti in se pomerili v športnih igrah.

Ko se je šolsko leto bližalo koncu, je prišel čas, da tudi Slovenci pokažemo Špancem svojo gostoljubnost. V tednu od 17. do 24. junija nas je 16 španskih dijakov počastilo s svojim obiskom. Slovenski dijaki so Špancem pripravili vodeni sprehod po Škofji Loki in degustacijo slovenskih slaščic. Skupaj so sodelovali v delavnici peke loških kruhkov, se preizkusili v tkanju na Loškem gradu, primerjali so slovenske in španske navade med velikonočnim tednom ter ozaveščali pomen nesnovne kulturne dediščine obeh držav. Svojo ustvarjalnost so pokazali tudi z gledališko igro; skupina dijakov je namreč odlično odigrala prizor iz Škofjeloškega pasijona v španščini. Poleg tega so si španski dijaki ogledali slovensko prestolnico in Bled, se sprehodili po Vintgarju in okrog Blejskega jezera ter se osvežili v jezeru. Seznanili so se tudi s kraškimi značilnostmi, saj so obiskali Postojnsko jamo, občudovali so primorsko arhitekturo v Piranu in uživali v svežini Jadranskega morja.

Tako slovenski kot španski dijaki so v izmenjavi zelo uživali in se med njo tudi ogromno naučili: ne samo da so izboljšali znanje tujih jezikov (španščine in angleščine), ampak so se seznanili s kulturo in z navadami, ki jih prej niso poznali. 

Tekst: Melita Perkovič, prof.
Fotografije: Nejc Prezelj, Melita Perkovič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...