Pojdi na glavno vsebino

MATURANTSKA EKSKURZIJA '22

V nedeljo, 28. avgusta, se je 54 dijakov zaključnega letnika Gimnazije Škofja Loka ob pol eni zjutraj odpeljalo na maturantsko ekskurzijo. Avtobus nas je odpeljal do Ancone, kjer smo se v popoldanskih urah vkrcali na trajekt do Igoumenitse.

V ponedeljek smo se zbudili na ladji in se v jutranjih urah izkrcali v pristanišču. Z avtobusom smo se odpeljali proti Meteori, na poti pa smo se ustavili še v Ioannini. Tam smo se sprehodili okrog jezera, si ogledali mošejo iz časa Seldžuškega cesarstva in izvedeli, da se je na otoku sredi jezera včasih skrival Ali Paša s svojim haremom. V Meteori smo si ogledali znamenite pravoslavne samostane na vrhu naravnih stolpov iz peščenjaka. Obiskali smo dva izmed mnogih in izvedeli o življenju redovnikov in redovnic. Na poti do hotela smo se v Kalambaki ustavili še na delavnici ikon, kjer smo se bolje spoznali z izdelavo znamenitih pravoslavnih verskih podob.

Naslednji dan smo se odpeljali proti vznožju gore Parnas. Na poti do starodavnega svetišča Delfi smo se ustavili pri spomeniku bitke pri Termopilah, ki je posvečen Špartancem za pogumno borbo proti Perzijcem. V Delfih smo videli tradicionalno gledališče in tempelj posvečen Apolonu, se povzpeli na vrh najdišča in si ogledali stadion, kjer so potekale Pitijske igre. Dan smo končali v Atenah, kjer smo po ogledu stadiona prvih modernih olimpijskih iger odšli na grški večer. Tam smo uživali v dobri glasbi in tradicionalnih plesih.

Že zgodaj naslednje jutro smo se povzpeli do mogočne akropole nad Atenami. Ogledali smo si Partenon, Dionizovo gledališče ter izvedeli legendo o Ateni Partenos in kariatidah. Na poti do Korinta smo se ustavili pred Korintskim prekopom, kjer smo prečkali most, ki povezuje Peloponez s celino. V Korintu smo si ogledali predvsem najdišča iz časa rimskega cesarstva in tempelj iz časa antike. V zdravilišču Epidaver smo si ogledali najstarejši in najbolje ohranjen amfiteater iz časa antične Grčije.

V četrtek smo se zbudili v Tolu, kjer smo imeli prost dan za uživanje na plaži.

Predzadnji dan našega izleta smo se odpeljali v Mikene, kjer smo videli Agamemnonovo grobnico in Agamemnonovo smrtno masko. Sprehodili smo se skozi mogočna levja vrata in se sprehodili skozi najdišče. Naš zadnji cilj v Grčiji je bilo pristanišče Iguomenitsa, kjer smo se v večernih urah vkrcali na trajekt proti Anconi.

Vožnja iz Ancone je bila športno obarvana, saj smo veliko časa navijali za naše odbojkaše in košarkaše. V Škofjo Loko smo se utrujeni vrnili v noči iz sobote na nedeljo, a v mislih nam je odmevala samo misel Bojana: »Na obrazu vidim vam svežino, zato vem, da na maturancu ste se imeli fino.«

Tekst: Eva Družinec

Foto: Samo Čadež

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...