Pojdi na glavno vsebino

Locopolis

V četrtek, 28. 3. 2019, se je Škofja Loka za nekaj ur preoblekla v antiko in postala Locopolis, fiktivna rimska naselbina, kjer se bodo obiskovalci v stilu LARP-a ali živega igranja vlog lahko sprehajali, izmenjevali izkušnje, informacije in tudi posebno valuto ter zaživeli po antično. Dogajanje je del srečanja 5 slovenskih klasičnih gimnazij – gimnazij, kjer se dijaki učijo latinsko in spoznavajo antiko (Gimnazija Poljane, Ljubljana, 1. gimnazija v Celju, I. gimnazija Maribor, Gimnazija Novo mesto) – ki ga letos gostimo na Gimnaziji Škofja Loka. Gostje  leošnjega srečanja so bili dijaki Škofijske klasične gimanzije iz Ljubljane. 

Uvodni del srečanja je bil v šolski predavalnici, kjer so dijaki dobili vsa potrebna navodila. 

Drugi del srečanja (med 10. in 13. uro), ki je bil odprt za javnost, je sestavljalo 22 delavnic, kjer so se lahko obiskovalci med drugim preizkusili v rokovanju z rimskim mečem, začnejo globok pogovor z uličnim filozofom, poskusijo srečo pri rimskih kockah, stopijo po nasvet k prerokovalki, obiščejo rimske terme, si izdelajo svojo zbirko uporabnih zelišč, izdelajo voščeno tablico in še mnogo več.

Interaktivno udeležbo na delavnicah so omogočali kovanci slovenskih klasičnih gimnazij, ki so jih dijaki nekaj prejeli ob prihodu, zunanji obiskovalci pa so jih prejeli ob donaciji. Posebno zanimiva je bila trgovina, kjer je bilo mogoče za kovance dobiti prave antične izdelke.

Sledila je rimska pojedina z jedmi, ki so bile pripravljene po receptih antičnega Rima. 

V drugem delu srečanja so dijaki v Sokolskem domu pripravili skupno kulturno prireditev, v kateri so prikazali  odlomek iz vsakodnevnega življenja meščanov v rimskem Locopolisu (ki pa na žalost ni obstajal).  

Kako deluje Locopolis?
Projekt ste lahko sofinancirali na platformi Adrifund:
https://www.adrifund.com/project/view/679

Za pomoč pri realizaciji tega projekta se zahvaljujemo posameznim donatojem, PGD Trata iz Škofje Loke, Občini Škofja Loka, Javnemu skladu za kulturno dejavnost Škofja Loka, Loškemu muzeju Škofja Loka, dijakom Gimnazija Škofja Loka (v programu klasična gimnazija), članom društva Vespesjan iz Ljubljane, kuharjem in šefu kuhinje Slorest, enota Škofja Loka ter drugim aktivnim udeležencem v programu.  

Četrtek, 28. 3. 2019, poročila ob petih, RTV SLO 1 (prispevek):  

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174605066

Gašper Kvartič z ekipo učiteljev ter dijaki Gimnazije Škofja Loka

o. 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...