Pojdi na glavno vsebino

Krst prvošolcev

V četrtek, 12. septembra, so prvošolci Gimnazije Škofja Loka uspešno opravili krst in dali slovesno zaprisego 4. letniku.

To, da so zreli in sposobni gimnazijci so morali pokazati z uspešno opravljenimi nalogami.  Najprej so morali, tako kot že kar nekaj generacij pred njimi, posamezni razredi »fazanov« na čimbolj ustvarjalen in inovativen način  predstaviti zgodbo zamorca, ki ima častno mesto v škofjeloškem grbu, saj se za gimnazijca spodobi, da pozna zgodovino in posebnosti mesta, kjer je njegova gimnazija. V predstavljenih zgodbah in dramatizacijah smo tako lahko videli zelo različne obraze, vloge  in pripetljaje temnopoltih varuhov škofjeloške gospode. Dijaki so na zelo inovativen način prikazali upravičenost zamorca v grbu Škofja Loka.

V nadaljevanju so se pomerili v različnih spretnostih in kompetencah, ki »fazane« čakajo v obdobju šolanja na gimnaziji: impro, pisno in ustno ocenjevanje, likovno ustvarjanje, športna vzgoja. V vseh preizkusih so se vsi »fazani« izkazali, a končnega zmagovalca ni bilo. Očitno se bodo prvošolci tekom letošnjega šolskega leta morali še malo dokazovati.

Po slovesni zaprisegi, v kateri so prvošolci obljubili brezpogojno spoštovanje ter poslušnost in  uslužnost najstarejši generaciji na šoli,  so se podali skozi vrata modrosti in tako častno vstopili v gimnazijsko realnost.

Tekst: Tanja Gartner, mentorica DŠS

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...