Pojdi na glavno vsebino

Kozmonavtski večer na Gimnaziji Škofja Loka

V četrtek, 14. aprila 2016, smo v predavalnici Gimnazije Škofja Loka preživeli prav zanimiv kozmonavtski večer, ki smo ga posvetili Juriju Gagarinu in njegovi 55. obletnici poleta v vesolje, ki velja tudi kot prvi polet človeka v vesolje nasploh.

Večer je otvoril gospod Jurij Meteljov, direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, ki je na kratko predstavil Jurija Gagarina, njegove dosežke in pomen le teh za današnji čas. V nadaljevanju je potekal pogovor z dijaki Gimnazije Škofja Loka, ki so se decembra udeležili enotedenskega izobraževanja v Zvezdnem mestu pri Moskvi, v centru za izobraževanje ruskih kozmonavtov. Pripovedovali so o svojih doživetjih, o srečanju s pravim kozmonavtom. Povedali so veliko zanimivih informacij, npr. da priprava kozmonavta za polet v vesolje traja 8-12 let, pri tem se morajo usposobiti tudi za nujno medicinsko pomoč, kot je popravilo zoba, kozmonavti morajo delovati v ekstremnih psihofizičnih pogojih, razložili so razliko med ruskimi in ameriškimi vesoljskimi plovili, pa tudi to, da posadka bolje funkcionira, če je članica ekipe tudi ženska. V Zvezdnem mestu so poslušali zanimiva predavanja o bioloških poskusih v vesolju, se preizkušali v robotiki in se seveda učili ruskega jezika.


Naš glavni gost pa je bil izjemen poznavalec kozmonavtike gospod Vojko Kogej, ki je dijake tudi spremljal v Zvezdno mesto. Predstavil nam je publikacijo na temo kozmonavtike, odgovarjal na naša vprašanja in predvsem z velikim navdušenjem razmišljal in pripovedoval o svojih izkušnjah s kozmonavtiko.
Večer smo zaključili z ogledom kratkega dokumentarnega filma, ki je predstavljal pomembnost učenja ruskega jezika na področju vesoljstva.


V preddverju Gimnazije Škofja Loka si lahko ogledate tudi fotografsko razstavo posvečeno ruski kozmonavtiki.
Za prelepo kozmonavtsko doživetje se zahvaljujemo Ruskemu centru znanosti in kulture v Ljubljani, gospodu Vojku Kogeju, društvu Slovenija Rusija, ki bo ta projekt nadaljevalo še naprej.


Pripravila: Marjeta Petek Ahačič, prof.

Avtorja fotografij: Lenart Megušar, 4.e in Jože Bogataj, prof. 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...