Pojdi na glavno vsebino

Kemijski krožek na obisku v Knauf Insulation

V letošnjem letu sem  na Gimnaziji Škofja Loka obudil  kemijski krožek. Cilji, ki sem si jih zadal ob začetku izvajanja so bili: dijakom ponuditi več eksperimentalnega dela, se skozi njega nekaj novega naučiti, spoznati različne eksperimentalne pristope, se uriti v laboratorijskih spretnostih in predstaviti kašno podjetje v lokalnem okolju, ki ima v svojih vrstah zaposlene ljudi s kemijskim znanjem. Da bi izpolnil ta zadnji cilj, sem že v začetku šolskega leta stopil v stik s Knauf Insulationom, lokalnim podjetjem, ki se ukvarja predvsem s proizvodnjo kamene volne. Stekla so dogovarjanja in v januarju je nastopil dan, ko sem v podjetje peljali štirinajst nadobudnih mladih kemikov, da se spoznajo s proizvodnjo in kemijskimi laboratoriji v podjetju Knauf Insulation.

V uvodnem delu sta nam gospod Gregor in gospa Lidija predstavila kratko zgodovina podjetja in njihovo vizijo v bližnji prihodnosti, nas teoretično popeljala skozi proces proizvodnje kamene volne in skozi kemijske analize, ki jih opravijo v podjetju pred vstopom surovin v proces in po dokončanju njihovih produktov.

Skupina se je nato razdelila na dva dela. Prva skupina si je najprej ogledala proizvodnjo halo, oziroma postopek pridelave kamene volne od surovine do končnega izdelka na licu mesta. Gospod Gregor nas je popeljal po celotnem kompleksu in vsako posamezno stopnjo navezal na prej teoretično podan uvod, opremil pa jo je še z dodatnimi pojasnili. Začeli smo pri talilnih pečeh, kjer stalijo surovine in jih s pomočjo centrifugalne sile razvlaknijo v tanka vlakna. Nato smo se sprehodili ob proizvodnem traku, kjer so vlakna prepletli, zamrežili, stisnili in zrezali v končne izdelke Knauf Insulationa, ki jih verjetno kar dobro poznamo. Dijaki so dobili v roke tudi posamezne stopnje izdelave izolacijske volne in jo primerjali na otip in izgled.

Imeli smo tudi srečo, da smo si lahko ogledali praznjenje odpadne taline iz talilne peči. Tak dogodek se zgodi le vsake tri ure. Potek tega opravila je nekaj neverjetnega. Poleg tega, da smo si lahko izza zaščitnega stekla ogledali tekoče železo, praktično od blizu, je postopek spremljal še neverjeten ples iskric, ki so nam pričarale skoraj novoletno vzdušje.

Druga skupina si je medtem z gospo Lidijo in gospodom Andrejem ogledala centralni kemijski laboratorij, ki opravlja analize za vse tovarne Knauf Insulationa v Sloveniji in tujini. Popeljali so nas skozi različne prostore, kjer smo srečali inštrumentalne analizne tehnike, ki jim jih lahko zavida marsikateri kemijski inštitut. Od priprave različnih vzorcev na analize, do razklopov vzorcev po različnih postopkih, od analize z rentgenskimi žarki, tekočinske kromatografije, atomske absorpcijske spektroskopije, pa vse do različnih ročnih tehnik. Gospod Andrej je razložil posamezne stopnje in na zanimiv način predstavil delo v kemijskem laboratoriju Knauf Insulationa. Seveda niso izpustili tudi praktičnih prikazov. Najprej smo si skozi mikroskop ogledali vlakna, ki gradijo kameno volno, na koncu pa s posebno napravo (parnim destilatorjem) izvedli tudi določitev celokupnega dušika v vzorcu.

Skupini sta se seveda tudi zamenjali, tako da so dobili vsi dijaki celosten vpogled v delovanje podjetja.

Debeli dve uri dolg ogled smo ponovno sklenili v predavalnici, kjer so imeli dijaki še nekaj vprašanj, v podjetju pa so nam pripravili tudi lepa spominska darila, ki nas bodo vedno znova spominjala na naš obisk.

Dijaki so bili nad ogledom navdušeni. V pogovorih z njimi so mi zaupali, da bi se na podobne izlete odpravili še večkrat, sploh če bodo tako organizirani in izvedeni na tako visokem nivoju, kot je bil obisk Knauf Insulationa.

Tudi sam, kot mentor krožka, moram reči, da sem bil navdušen nad dostopnostjo in prijaznostjo zaposlenih. Vsi, od prvega do zadnjega, so se potrudili z vsemi svojimi močmi, da bi nam predstavili podjetje z različnih vidikov in tudi kot podjetje, ki ponuja možnosti za zaposlitev mladega kadra z raznolikim znanjem.

Zato se ob koncu tega članka zahvaljujem podjetju Knauf Insulation,še posebej pa gospodu direktorju Tomažu Lanišku, ki nas je v začetku usmeril k pravim ljudem in gospodu Gregorju Kejžarju, ki je pripravil celoten ogled proizvodnje s strani Knauf Insulationa. Hvala tudi vsem ostalim, ki so tako ali drugače pripomogli k našemu obisku.

Spisal: Gašper Murn, mag. prof. kem.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...