Pojdi na glavno vsebino

Izmenjava dijakov 1. b programa klasična gimnazija z dijaki I. gimnazije v Celju

KLASIKI KNEŽJEGA MESTA SO OBISKALI GIMNAZIJO V ŠKOFJI LOKI

V petek, 20. 10., in soboto, 21. 10. 2023,  smo dijaki 1. bc razreda Gimnazije Škofja Loka gostili dijake klasike Prve gimnazije v Celju v projektu izmenjave med dijaki.

V petek zjutraj smo kolege Celjane sprejeli v naši matični učilnici, kjer sta jih pozdravno nagovorili razredničarka Sonja Gartner in podravnateljica šole Ana Prevc Megušar. Ob prihodu smo jih pogostili z domačim pecivom naših deklet ter jih seznanili s programom, po katerem je izmenjava potekala.

Kasneje smo ločeno v manjših skupinah odšli na sprehod po mestnem jedru Škofje Loke. Po dva fanta sta peljala skupinico Celjanov mimo znamenitosti, ki so jih predstavila naša dekleta. Celjani so bili navdušeni nad tem, da majhno mesto, kot je Škofja Loka skriva v sebi toliko kulturne dediščine. Po sprehodu je sledil odmor, nato pa smo se odpravili na Loški grad na ogled muzeja in široke zbirke, ki jo ta ponuja. Sledilo je kosilo, pozneje pa tekmovanje v reševanju križanke o Loki in predstavitev pesnitev o Loki, ki so jih pripravili Celjani.

Končali smo z delavnico, v kateri mso izdelovali tradicionalne dražgoške kruhke. Šlo nam je kar dobro od rok in kruhki so bili res lepi. Preostanek dneva smo preživeli z našimi gosti v družinah.

Naslednji dan smo si v Ljubljani ogledali Narodni in Prirodoslovni muzej Slovenije. Ogledali smo si okostje mamuta, rimski način življenja in lapidarij. Spoznavali smo rimsko kulturo in epigrafiko. Predvidoma marca pa bomo gostje mi, tokrat v Celju, kjer nam bodo program pripravili naši celjski kolegi dijaki. Celjskemu klasičnemu oddelku 1. e pošiljamo tople pozdrave in komaj čakamo, da se marca spet srečamo.

Brin Drobnjak in  Ammar Kaltak, 1.bc

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...