Pojdi na glavno vsebino

Gimnazija Škofja Loka na obisku EU institucij

V nedeljo, 31. 3. 2019, se nas je 43 dijakov Gimnazije Škofja Loka z avtobusom odpravilo na petdnevno strokovno ekskurzijo v Bruselj, Luksemburg in Strasbourg, kjer smo obiskali institucije EU in podrobneje spoznali njihovo delovanje.

V ponedeljek smo z ogledi začeli že v zgodnjih jutranjih urah, saj je bil naš program časovno izredno obsežen, dan pa ima le 24 ur. Tako smo si že ob petih zjutraj ogledali razpoznavno stavbo Bruslja, Atomium, ki predstavlja 165-milijardkrat povečana osnovno celico jeklenega kristala. Ko smo vsi, še na pol v snu, posneli nekaj fotografij te neverjetne konstrukcije, smo se z avtobusom odpeljali proti našemu hostlu. Tam smo odložili svojo prtljago in se peš odpravili v evrospki četrt mesta, kjer ima sedež večina institucij EU. Najprej smo si ogledali stavbo Evropa. Že njen zunanji izgled nas je opomnil na raznolikost v EU, saj je fasada zgradbe sestavljena iz okenskih okvirjev z območja celotne Evropske unije. Morda bo stavba v naslednjih mesecih ostala brez angleških oken. V notranjosti nas je najbolj očarala skulptura v obliki amfore v središču zgradbe, ki naj bi vzdržala tudi manjšo atomsko bombo. Pot smo nadaljevali v Evropsko komisijo, kjer nas je sprejela slovenska komisarka za promet, Violeta Bulc. Odgovorila je na nekaj naših vprašanj o delu Evropske komisije in nam predstavila probleme, ki jih Evropska komisija skuša rešiti. V dopoldanskem delu programa nam je ostal še Evropski parlament. Ogledali smo si plenarno dvorano, ki nas je vse prevzela s svojo velikostjo. Izvedeli smo tudi nekaj najpomembnejših dejstev o delovanju evropskega parlamenta. Sledil je krajši premor, saj smo bili vsi še precej utrujeni od 16-urne vožnje. V središču mesta smo si privoščili slavni belgijski krompirček, ki nam je dal nekaj moči za nadaljnje oglede.

Sledil je obisk Hiše evropske zgodovine, prostor kjer smo si lahko odgovorili na nekatera vprašanja, obenem smo lahko tudi razmislili o evropski zgodovini. Pozno popoldan smo obiskali še Odbor regij in spoznali njegovo delovanje. Zvečer smo se sprehodili skozi center Bruslja, kjer smo si ogledali njegove znamenitosti. Tam smo se srečali s slovenskim evroposlancem Alojzom Peterletom, ki nam je bil pripravljen odgovoriti na nekaj vprašanj o Evropskem parlamentu in nam večer popestril z igranjem na orglice.

V torek smo se z avtobusom odpeljali proti naši naslednji destinaciji, proti Strasbourgu. Vmes smo se ustavili v prijetnem mestu Brugge, ki ga nekateri imenujejo tudi severne Benetke. Ustavili smo se tudi na obali mestu Zeebrugge in pot nadaljevali v Luksemburg. Tam smo obiskali Generalni direktorat za prevajanje, kjer smo se srečali s prevajalci, ki so nas zelo toplo sprejeli in nam pripravili delavnice. Dijaki smo se imeli priložnost pogovarjati s prevajalci v francoščini, nemščini, španščini in angleščini.

Zadnji dan ekskurzije smo preživeli v deževnem Strasbourgu. Prvi je bil na programu Evropski parlament, ki bi ga lahko primerjali z labirintom, saj ima nešteto hodnikov in se človek v njem zlahka izgubi. Pot smo nadaljevali v Svetu Evrope, ki ni institucija EU. Svet EU varuje človekove pravice, demokracijo in pravno državo.

Ekskurzijo smo končali z obiskom Evropskega sodišča za človekove pravice, kjer nas je sprejel slovenski sodnik Marko Bošnjak in nam na kratko predstavil naloge sodišča in sodnikov ter problematiko s katero se sodniki srečujejo.

Na kratko smo si ogledali še center Strasburga z znamenito katedralo. Ko smo končali z ogledi, smo se, polni novega znanja o delovanju Evropske unije, odpeljali proti domu in se v zgodnjih jutranjih urah vrnili v Škofjo Loko.

Manca Jerala, 3.e

Avtorji fotografij: Patricija Brezar, Taša Križnar in Rok Šarič, 3. e

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...