Pojdi na glavno vsebino

MUN Čedad

Honorable chairs, fellow delegates, distinguished guests...

Tako se je otvorilo 5. izvedbo simulacije Združenih narodov (MUN) v Čedadu v Furlaniji z govori ambasadorjev posameznih držav članic. Letos smo se konference udeležili kot predstavniki Portugalske, in sicer v treh odborih.

Ana Evelyn Davis in Manca Štritof sta se na komiteju Rdečega križa in Rdečega polmeseca spoprijeli z vprašanjem o podnebnih spremembah, naravnih katastrofah in posledičnih migracijah ter z vprašanjem ogrožene zdravstvene oskrbe v konfliktnih območjih. Kljub velikemu številu delegatov in časovni stiski se je v komiteju razvila poglobljena debata, ki je tehnično dodelala kakovost sprejetih resolucij.

Rok Šarić je kot ambasador portugalske delegacije sodeloval v komiteju organizacije UNESCO, kjer sta bila v ospredju problem preventivne zaščite šol in krajev na seznamu UNESCO-ve kulturne dediščine pred naravnimi katastrofami ter vprašanje učenja vrednot skozi šport. Cilj komiteja je bil v treh dneh razpravljanja dosežen, saj so bile resolucije uresničljive, realne in dobro definirane.

Beno Brečevič je s svojim aktivnim sodelovanjem na zgodovinskem komiteju prejel nagrado častne pohvale (Honorable mention). Predstavljal je Portugalsko Republiko v obdobju miru med letoma 1919  in 1938, tako da je prevzel vlogo resničnih zgodovinskih oseb.

Dijaki smo skozi to izkušnjo razvijali številne spretnosti, predvsem uporabo angleščine na visokem nivoju, analitično razmišljanje, zmožnost argumentiranja in sklepanje kompromisov. Sodelovanje s predstavniki s celega sveta nam je razširilo mednarodna obzorja in nas naučilo razmišljanja v svetovni sferi.

Ana Evelyn Davis, 4. a

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...