Pojdi na glavno vsebino

GIMMUN 2018, Ptuj

Ana Evelyn Davis (3. a), Manca Štritof in Rok Šarić (oba 2. e) smo se pod mentorstvom profesorja Janeza Ciperleta od 17. 3. 2018 do 20. 3. 2018, udeležili mednarodne dijaške konference GimMUN 2018, ki je potekala na Ptuju, pod okriljem Gimnazije Ptuj.

Tam smo kot delegacija Združenih držav Amerike na simulaciji zasedanja Združenih narodov predstavljali in zagovarjali interese ZDA. Na štiridnevni konferenci dijakov iz Slovenije, Italije, Nizozemske, Srbije... smo spoznavali delovanje Združenih narodov in predstavljali svojo državo (v tem primeru ZDA), ki nam je bila predhodno dodeljena. Vsi od treh delegatov smo bili razporejeni v različnih komitejih, kjer smo skupaj z drugimi dijaki razpravljali o različnih temah.

Ana Evelyn je zastopala ZDA v Varnostnem svetu Združenih narodov (Security Council), kjer je aktivno pripomogla k razvoju debate in si tako prislužila nagrado za najboljšo delegatko v Varnostnem svetu. Prav tako je predstavljala ambasadorko naše delegacije, zato je na uvodni slovesnosti imela govor. Manca je v komiteju Svetovne zdravstevene organizacije razpravljala o zahtevnih medicinskih in bioloških temah. Rok je ZDA zastopal v komiteju GA4 (Special political and decolonization committee).

Pod vodstvom dijakov Gimnazije Ptuj so debate potekale tekoče in profesionalno, resolucije na dane probleme pa so bile realne, zanimive in poglobljene, zato tudi sprejete na zaključnem zasedanju konference, na skupnem zasedanju Generalne skupščine.

Iz Ptuja se tako vračamo s kopico novih znanj, poznanstev in izkušenj.

Rok Šarić, 2. e

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...