Pojdi na glavno vsebino

Geografska ekskurzija v Koprsko primorje za 3. letnik

V četrtek, 4. maja 2023, smo se ob 7.15 odpravili na geografsko ekskurzijo v Koprsko primorje. Že na avtobusu smo izvedeli veliko zanimivosti o tem delu Slovenije, npr. da so Postojnska vrata najnižji prehod v alpsko-dinarski smeri od doline Rone v Franciji do doline Morave v Srbiji, za tranzit pa so ga izkoriščali že Rimljani. Dobili smo tudi delovne liste, ki smo jih sproti izpolnjevali.

Naš prvi postanek je bil v Hrastovljah, kjer smo si ogledali taborsko cerkev svete Trojice, ki jo v notranjosti krasi poslikava Mrtvaški ples. Freska prikazuje ljudi iz različnih slojev, starosti in spolov, od dojenčka do berača, meščana, trgovca, meniha, škofa, opata, kraljice, kralja in papeža, na njihovi poti v smrt. Sporoča nam, da je smrt za vse neizogibna.

Potem smo se odpravili v edino mednarodno slovensko pristanišče, Luko Koper, katerega zaledje se razteza čez celotno srednjo in vzhodno Evropo, od Slovenije, Avstrije, do Madžarske, Italije, Hrvaške, Češke, Poljske in južne Nemčije. Sestavlja ga 12 terminalov, med njimi tudi terminal za generalne tovore, ki je največji, terminal za les, terminal za živino, terminal za avtomobile, terminal za sipke tovore, terminal za premog in železovo rudo in tudi potniški terminal, ki je odskočna deska marsikaterega tujca za raziskovanje Slovenije.

Pot nas je vodila še do naravnega rezervata Škocjanski zatok, kjer smo si ogledali številne rastlinske in živalske vrste v njihovem naravnem habitatu. Videli smo rastlino žabarko; 95 % njene populacije pri nas najdemo prav v Škocjanskem zatoku, sivo gos, debeloglavko, zeleno rego, navadno čigro, malo belo čapljo ... Odpravili smo se še na razgledni stolp, od koder smo še bolje videli mokrišče, ki omogoča življenje prej omenjenim živalim. Tam se je naša ekskurzija zaključila.

Sledila je še pot nazaj v Škofjo Loko, kamor smo prispeli malo pred 17. uro.

Ema Rozman in Tamara Donko, 3. č
Fotografije: Amadej Zalokar, 3. b,  Ema Rozman, 3. č in Mateja Prevodnik Mayland, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...