Pojdi na glavno vsebino

Pogovor z ga. Sonjo Vrščaj

14. marca 2017 smo na naši gimnaziji ponovno gostili posebne goste. V duhu ohranjanja vrednot, ki smo jih kot družba ustvarili po drugi svetovni vojni, kot so svoboda, poštenje, tovarištvo, zvestoba, smo povabili g. Janeza Žmavca in g. Vladimirja Guno, ki sta predstavnika ukradenih otrok in ga. Sonjo Vrščaj, ki je doživela in preživela taborišče, ki je pravi sinonim za genocid- Auschwitz.
Skozi pogovor, ki sta ga vodili dijakinji 3.c oddelka, Ajda Košorok in Tinkara Strel, so se nam risale podobe žalostnih usod. Izvedeli smo, kdo so sploh ukradeni otroci, kakšne so bile življenjske usode naših gostov, kako so sploh preživeli telesno in psihično trpinčenje in kakšne posledice jim je to pustilo. Dotaknili so se tudi današnjega časa in opozorili, da je danes nevaren čas, ko spet prihaja na plan nestrpna retorika in postavljanje bodečih žic.
Dokler so tu še žive priče teh dogodkov, jih moramo hvaležno sprejemati kot opomin na vse, kar lahko povzroči vnetljiva zmes nerazuma in sovraštva. Dr. Kregar, zgodovinar, je nekoč zapisal: Spomin je naše najmočnejše orožje.
Naša dolžnost je, da se spominjamo in opozarjamo.

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...