Pojdi na glavno vsebino

Evropski dan jezikov

Z gimnazijci, natančneje z dijaki 2. evropskega in 2. klasičnega oddelka smo obeležili 26. september,ki je  Evropski dan jezikov.

Namen Evropskega dneva jezikov je ozaveščati o jezikih, ki se v Evropi uporabljajo, spodbuditi kulturno in jezikovno različnost ter učenje jezikov skozi vse življenje. Evropska unija ima 24 uradnih jezikov, približno 60 regionalnih in manjšinskih jezikov ter več kot 175 jezikov priseljencev. Eden osnovnih ciljev evropskega dneva jezikov je prav  zavzemanje za ohranjanje in spodbujanje bogate jezikovne in kulturne raznolikosti v Evropi.

 Na gimnaziji smo se pridružili vseslovenski akciji Pogovori se z menoj, v organizaciji  Europe Direct Gorenjska, ki deluje v okviru Razvojne agencije šola. Dijaki so bili oblečeni v prepoznavne rumene majice z napisom Pogovori se z  menoj v več jezikih. Odšli so na ulice Škofje Loke in spodbujali mimoidoče, da se z njimi pogovarjajo v tujih  jezikih.  Pogovarjali so se v angleščini, španščini, ruščini, nemščini in francoščini. Če sogovorniki niso poznali nobenega tujega jezika, so jih dijaki poskušali naučiti vsaj kakšno tujo besedo ali pogosto uporabljeno frazo.

Dijaki so naleteli na različne odzive, od takšnih, ko se ljudje z njimi niso hoteli pogovarjati, do sogovornikov, ki bi komunicirali tudi v treh tujih jezikih. Na ulicah so srečali tudi veliko tujih turistov, s katerimi so bili pogovori še posebno zanimivi.

Gimnazijci so tako idejo evropskega dneva jezikov ponesli na ulice in ljudem dali možnost za jezikovno izražanje v tujem jeziku in spodbudili jezikovno izobraževanje.

Tekst in fotografije: Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...