Pojdi na glavno vsebino

Erasmus+ v Španiji

V ponedeljek, 2. 5. 2022, se nas je 6 dijakov 3. e,  Manca Pintar, Nika Klančar, Lucija Žakelj, Adja Novinc, Hana Oblak in Samo Čadež, odpravilo na Erasmus + izmenjavo v Španijo. Spremljali sta nas razredničarka Nevenka Bertoncelj in prof. Tanja Gartner.

Na pot smo se podali v zgodnjih jutranjih urah. GoOpti nas je izpred gimnazije odpeljal do letališča v Benetkah, od koder smo leteli v špansko prestolnico. Pred šolo gostiteljico so nas pričakali španski dijaki, pri katerih smo bivali. Prvi dan je bil namenjen spoznavanju in raziskovanju mesta Leganes, ki je predmestje Madrida.

V dnevih od torka do petka smo imeli v dopoldanskem času aktivnosti v šoli; združeno z dijaki iz ostalih držav - Španije, Italije, Romunije in Madžarske. Vrstnikom smo predstavili Slovenijo, Škofjo Loko in našo gimnazijo. Tematika Erasmus + projekta, v katerega smo vključeni, je “zdrav življenjski slog”; tako da smo širili obzorja s poslušanjem predavanj o skrbi za zdravje, z delanjem predstavitev po skupinah in delavnico o prvi pomoči. Večino popoldnevov smo se odpravili v center Madrida, kjer smo si ogledovali znamenitosti. Kraljeva palača, El Retiro Park, Muzej Reina Sofia (kjer smo videli znamenito Picassovo Guernico v originalu), Saint Michael Market, Puerta del Sol, El Prado, Botanični vrt Real Jardin, Puerta del Alcala … Veličina tega ogromnega, a hkrati tako zelenega in prijetnega mesta, nas je res očarala! Ni nam bilo žal, da smo zvečer lovili zadnji vlak ali metro, saj smo tako lahko špansko prestolnico res užili z veliko žlico.

Vsi smo mnenja, da so Španci res gostoljuben in topel narod, kljub temu da točnost in organiziranost nista ravno njihovi vrlini;) Dali so nam občutek domačnosti in nas razvajali s španskimi specialitetami. Izmenjava je bila prav tako odlična priložnost za štiri dijake izmed nas, ki se učijo špansko, tako da so lahko svoje teoretično znanje preizkusili tudi v praksi. Presenečeni smo bili, kako smo se v enem tednu navezali na družine, kjer smo stanovali, tako da je bilo sobotno slovo kar čustveno.

Veselimo se že njihovega obiska Slovenije, ki bo prav kmalu - 26. 6., kjer bomo zamenjali vloge.

Hana Oblak, 3. e

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...