Pojdi na glavno vsebino

Dr. Kozma Ahačič na Gimanziji Škofja Loka

Dr. Kozma Ahačič na Gimnaziji Škofja Loka 

Gimnazija Škofja Loka je v okviru svojega projekta »Obiski« 8. maja 2015 organizirala strokovno srečanje, ki je bilo namenjeno predvsem učiteljicam in učiteljem slovenskega jezika, ki želijo dopolnjevati svoje znanje o slovenščini in njenem poučevanju, ter drugim pedagoškim delavcem in učencem, ki se pri svojem delu srečujejo z jezikovnimi zagatami in želijo pridobiti nove veščine za rabo različnih orodij pri njihovem reševanju.

Naš gost je bil  dr. Kozma Ahačič. Na predavanju nam je iz  prve roke predstavil  novi slovarski portal www.fran.si, ki ga je zasnoval na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša in ki vključuje vse pomembnejše slovarje slovenskega jezika (SSKJ, Slovenski pravopis itd.). Portal je zasnovan tudi z mislijo na osnovnošolskega in srednješolskega uporabnika ter na poučevanje slovarskih in jezikovnih vsebin na osnovni in srednji šoli.

Poleg tega je  avtor predstavil svoj pogled na poučevanje zgodovine slovenskega jezika na osnovni in srednji šoli, v okviru tega pa svojo novo knjigo za mlade bralce »Jezični možje: zgodba o slovenskem jeziku«, ki na zabaven način povzema temeljna znanja s tega področja. Knjiga je izšla pri založbi Rokus in bo v rabi kot dodatno učno gradivo.

Odličnemu predavanju  je poleg učiteljev  slovenščine in drugih predmetov ter dijakov z Gimnazije Škofja Loka prisluhnilo tudi veliko zunanjih udeležencev, predvsem učiteljic sosednjih šol.

 O predavatelju: doc. dr. Kozma Ahačič je namestnik predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, vodja dela na zgodovinskem slovarju 16. stoletja, predavatelj na Univerzi v Novi Gorici, urednik slovarskega spletnega portala Fran.si in mednarodne znanstvene revije Slovenski jezik / Slovene Linguistic Studies. Je avtor več knjig in številnih znanstvenih člankov, pa tudi avtor učnih gradiv za poučevanje zgodovine slovenskega jezika. Je tudi član Predmetne razvojne skupine za slovenščino pri ZRSŠ. Lansko leto je izšla njegova monografija o slovenskem jeziku v 16. stoletju v angleščini pri ugledni mednarodni založbi Peter Lang.

 Majda Kokalj Auguštiner, prof., knjižničarka in koordinatorica srečanja 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...