Pojdi na glavno vsebino

Douzelage - 43. srečanje evropskih mest v švedskem Oxelösundu

43. redna skupščina mest EU v okviru mreže Douzelage v Oxelösundu na Švedskem (10. - 13. maj 2018)

Delegacijo, ki je se je udeležila 43. skupščine Douzelage v švedskem Oxelösundu, smo sestavljali: mag. Miha Ješe, župan ter predstavnik občine Jernej Tavčar v odboru GM (generalna skupščina), ravnatelj Jože Bogataj v odboru EM (za področje izobraževanja) in Bor Dolenc (predsednik DŠS), 3. e, in nekdanji predsednik DŠS Sergej Novak, 4. e, v odboru YM (za področje mladine).

Škofja Loka in Gimnazija Škofa Loka predstavljata Slovenijo v mreži Douzelage že od leta 2011 in od takrat dalje se redno udeležujemo tovrstnih mednarodnih srečanj.

Tokrat je bilo prisotnih 27 delegacij evropskih mest (oz. držav EU), od tega so se srečanja odbora za izobraževanje udeležili predstavniki iz 22 držav. Po uvodnem nagovoru predsednika EM, ki je predstavil letošnjo temo, ki se je dotikala begunske problematike ter šolanja oz. izobraževanja beguncev v različnih državah, smo pričeli z delom v različnih delavnicah. Teme so bile različne: Kako integrirati begunce ali imigrante v šolo ob dejstvu, da ne znajo jezika države, v kateri prosijo za zaščito oz. azil, kako jih seznaniti s kulturno raznolikostjo oz. kulturo kot sredstvom integracije, kakšne so možnosti učenja na daljavo.

Tema o beguncih je po nekaj osnovnih predstavitvah posameznih mest kmalu usahnila in v dveh dneh smo se sodelujoči učitelji resnično dobro ujeli in si izmenjali vsakodnevno učiteljsko prakso, pregledali skupne točke naših izobraževalnih sistemov, opozorili na pomanjkljivosti (tudi v evropskem merilu) ter si izmenjali izkušnje pri reševanju problemov.

Program mladinskega srečanja je bil izjemno pester. Začeli smo s prijetno otvoritveno ceremonijo, nato pa smo se preko nalog in raznih preizkušenj urili v skupinskem delu, kooperaciji in komunikaciji. Popoldne smo se na konferenčnem srečanju pogovarjali o migrantskih situacijah doma. Iskali smo primere dobre prakse integracije migrantov, napake in možne rešitve.

Z Borom sva bila na pogovore dobro pripravljena, veliko sva povedala in izvedela veliko novega. Skozi igre smo se poskusili poistovetiti z migranti in razumeti njihov položaj. Pod vodstvom predsednice mladinskega srečanja Elizabeth Dores in njenega odbora so srečanja potekala gladko, na zanimiv in vsem razumljiv način. Zagotovo pa si bova poleg dela v skupinah zapomnila mnoge zabavne trenutke s prijatelji iz vse Evrope. Nekaj prostega časa, skupinske dejavnosti, odlična hrana, vse to je omogočilo tkanje vezi in poznanstev.

Škofja Loka bo gostiteljica 45. srečanja mest Douzelage v letu 2020. Škofja Loka se pridružuje ciljem trajnostnega razvoja v Unescovi agendi 2030. Na škofjeloškem srečanju imamo namen predstaviti vsebine življenja v urbanem naselju ob sobivanju mladih in starejših, e učenju, prostovoljnem delu in medgeneracijski pomoči. 

Bor Dolenc, 3. e, Sergej Novak, 4. e in Jože Bogataj, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...