Pojdi na glavno vsebino

Dnevi v znamenju nemškega jezika na Gimnaziji Škofja Loka: obisk nemške veleposlanice in tridnevni t

V petek, 22. oktobra 2021, na dan, ko je Šolska dijaška skupnost pripravila dogodek ob Evropskem dnevu jezikov, nas je obiskala delegacije z nemškega veleposlaništva. Po uvodnem ravnateljevem pozdravu je sledil spoznavni pogovor, nato pa se je gospa veleposlanica Natalie Kauther  seznanila z delom šole, poukom nemščine ter pripravah na Nemško jezikovno diplomo (Deutsches Sprachdiplom – DSD).

Sledil je obisk pri uri nemščine. Tako kot vsak petek, se nam je tudi tokrat pri pouku pridružil materni govorec Martin Schultze. Gospa veleposlanica je pokazala veliko zanimanje za interese in razmišljanja naših dijakov in jim zastavila mnoga vprašanja. Obenem so tudi dijakinje in dijaki dobili nevsakdanjo priložnost in naslovili vprašanja na veleposlanico.

Druženje smo zaključili z vzajemno izmenjavo daril in pogovorom o spodbujanju kultiviranega in argumentiranega dialoga ter o možnostih za nadaljnje sodelovanje. Gospa Kauther je obogatila šolsko knjižnico z veliko uporabnega knjižnega gradiva.

Isti dan smo se z dijakinjami in dijaki zaključnega letnika, ki se pripravljajo na Nemško jezikovno diplomo (DSD), odpravili na tridnevni tabor v CŠOD Cerkno, kjer smo se v sproščenem in hkrati delovnem vzdušju posvečali nadgradnji jezikovnih zmožnostih. Pri tem nam je s svojim znanjem izdatno pomagala gospa Angelika Zinner. Ko smo se v nedeljo po kosilu odpravili proti domu, smo lahko ugotovili, da smo opravili veliko delo.

Dijaki Gimnazije Škofja Loka ob vpisu sami izbirajo drugi tuj jezik, in sicer izbirajo med nemščino, španščino, francoščino in ruščino.  Dijakov, ki se želijo učiti nemščino, je vsako leta za vsaj dve, včasih celo za tri skupine. Zato  vedno lahko oblikujemo eno skupino dijakov, ki se je nemščino učila že v zadnji triadi OŠ in z jezikovnim znanjem samo nadaljujemo. Nemščina je lahko tudi izbirni maturitetni predmet. V tem letu smo tudi uradno postali šola, ki izvaja program DSD, kar daje dijakom še toliko več možnosti, da jim nemščina postane res domača.

Janez Ciperle, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...