Pojdi na glavno vsebino

Obisk Palerma v okviru projekta Erasmus+

Izmenjava Erasmus+ je od nas terjala izstop iz naše cone udobja in spoznavanje nove kulture. Bili smo zelo presenečeni nad pomanjkljivim znanjem angleščine na Siciliji. Gledano s stališča Srednje-evropejca smo se morali kar navaditi na njihov sproščen način življenja.

Pri gostiteljskih družinah so nas toplo sprejeli. Kljub pomanjkanju znanja angleščine so se potrudili, da smo se počutili kot doma in nam pripravljali odlične večerje. Kot smo pričakovali, nas italijanska kuhinja ni razočarala.

Ideja, da bi dijaki delali v internacionalnih oz. mešanih skupinah, je bila dobro-namerna in zanimiva, ampak je bilo delo, zaradi slabe organizacije, skoraj nemogoče. K zmedi je prispevalo tudi pomanjkanje jasnih navodil. Tema projekta ,,Digitalizacija kulturne dediščine'' sploh ni bila vključena. S čakanjem smo porabili veliko časa, ki bi ga raje porabili za obisk in ogled zanimivosti. Čas, ki smo ga porabili s čakanjem, pa smo k sreči namenili navezovanju stikov in tako smo se zelo lepo ujeli z dijaki iz Poljske, Češke, Nemčije in Avstrije. V sredo zvečer so se dijaki iz Italije odločili, da nas peljejo na bowling in pizzo, kjer smo zelo uživali in se še bolj povezali.

Znamenitosti in ogledi so bili raznoliki in zanimivi. Ogledali smo si Cefalu, Monreal, najbolj znano plažo v Palermu Mondello, center Palerma, botanični vrt, planetarij, park Favorita … in tako v petih dneh dobili hiter vtis Sicilije. Kljub temu, da so se vodiči večinoma potrudili, material, ki smo ga dobili zraven, ni bil lektoriran in je bil zato težko razumljiv, kar pa nas ni zaustavilo pri raziskovanju okolice Palerma.

Če bi imeli priložnost, da bi se ponovno udeležiti kakšne izmenjave, bi vsi z veseljem šli. Izkušnja je neprecenljiva in komaj čakamo, da prihodnje leto pogostimo tuje dijake.

Poročilo: Lucija Rihtaršič, Jošt Bogataj, Laura Kalan, Blaž Krajnik, Tina Sušnik

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...