Pojdi na glavno vsebino

Danska pevska izkušnja

Tradicija mednarodnih izmenjav škofjeloške gimnazije s   Himmelev gimnazijo iz Roskilda  na Danskem  traja že več kot dvajset let.  Veliko število škofjeloških dijakov je gostilo danske dijake in jim vrnilo obisk na Danskem. Izmenjave so vedno predstavljale posebno obogatitev gimnazijskega življenja.

V letošnjem letu je bil v izmenjavo z Dansko vključen gimnazijski mešani pevski zbor. Pevci so v maju v svoje družine gostoljubno sprejeli člane pevskega zbora Himmelev gimnazije iz Roskilda, jim predstavili šolo, Škofjo Loko in lepote Slovenije. Višek danskega obiska  pa je bil skupni nastop na Pomladnem koncertu v Sokolskem domu.  

V preteklem tednu pa se je gimnazijski pevski zbor odpravil na tedensko pevsko turnejo k danskim prijateljem in jim vrnil obisk. Spremljal jih je zborovodja Žiga Kert in profesorja Ana Prevc Megušar in Gašper Murn. Del pevcev je živelo pri danskih družinah, ostali pa v simpatični danski »hišici v gozdu.« Ob obisku so spoznali številne danske  znamenitosti: mesto Roskilde s katedralo in Vikinškim muzejem, Copenhagna z nepozabnim zabaviščnim parkom Tivoli, ter prizorišče Shakespearovega Hamleta, grad Kronborg. Obiskali in spoznali so tudi danski način pouka in se navdušili nad aktivno udeleženostjo dijakov pri pouku. Višek izmenjave, pa sta tako kot v Škofji Loki, predstavljala dva koncerta. Prvi koncert sta pevska zbora pripravila v šoli in navdušila dijake ter učiteljski zbor. Drugi koncert je bil v arhitekturno zanimivi, akustični cerkvi v bližini Roskilda. Tu so z odličnim programom in mladostno ter energično interpretacijo mladi pevci stopnjevali vzdušje vse do konca, ko je  zazvenela še slovenska ljudska Pa se sliš.  Stoječe ovacije, ki so sledile so bile res zaslužene.

Udeleženci  pevske izmenjave so bili navdušeni nad obiskom na Danskem in ga  na kratko opisali kot nepozabna življenjska izkušnja.

Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...