Pojdi na glavno vsebino

Danska od blizu, 2. del

Anja Velikonja in Rok Šarić, oba dijaka 3. letnika Gimnazije Škofja Loka, sta od začetka januarja na dvomesečni izmenjavi pri gostiteljih v mestu Roskilde na Danskem. Njuna gostitelja sta preživela dva jesenska meseca v Škofji Loki pri Anji in Roku.

V reportaži objavljamo krate utrinke, kot nam jih pošiljata Anja in Rok.

2. del 

Ne moreva verjeti, da sva tu že četrti teden in na polovici izmenjave. Čas res hitro mineva, ko se zabavaš.

V sredo 23. 1. 2019 sva z Rokom sodelovala pri Åbent Hus (open house) kar je kot naš informativni dan. Razlika je v tem, da je to le en večer in ne dva dneva kot pri nas. Skupaj z Magnusom (Rokovim gostiteljem) in še dvema dijakoma iz Italije in Kanade smo bili predstavniki izmenjav na Himmelev Gymnasium. Z Miriam (italijanska dijakinja) in Maël (kanadski dijak) sva se tudi pogovarjala in izvedela sva, da bosta na Himmelev Gymnasium preživela ne le dveh, temveč kar 10 in 12 mesecev.

V petek 25.1. sva imela z Rokom prost dan, saj nama je odpadel ves pouk. Odločila sva se, da ga bova preživela v Roskildu, kjer sva se sprehodila po glavni ulici in nato usedla v hyggelig kavarno in uživala v skodelici kave in kakava ter kosu torte. Hyggelig je danski izraz, ki se ga ne da točno prevesti, ampak pomeni udobje in domačnost, ki je ustvarjena s postavitvijo luči in pohištvom, ki mora biti starejše, a dob ro ohranjeno. Komaj čakava, kaj nama pripravljajo še nadaljnji štirje tedni. Malo se tudi že veseliva vrnitve domov, saj pogrešava sonce in hribe ter gore višje od 100 metrov.

Pisanje zaključujem ob gledanju rokometa in pričakovanju Danske zmage v finalu svetovnega rokometnega prvenstva 2019.

Anja Velikonja

1. del:

Za naju z Anjo so končno minili meseci čakanja na najin odhod na Dansko, kjer bova preživela naslednja dva meseca. Izmenjave sva se zelo veselila, saj sva danske prijatelje že poznala, hkrati pa naju je malo skrbelo, saj nisva povsem vedela, kaj pričakovati. Po dobrih dveh urah leta sva pristala na letališču v Kopenhagnu, kjer sta naju sprejela Magnus in Malou z gostiteljskima družinama.

Že prvi teden sva začela obiskovati šolo, kamor hodita najina danska prijatelja, gimnazijo Himmelev v danskem mestu Roskilde. V šoli bova obiskovala ure angleščine, francoščine in športa. Šola je zelo velika, prostorna in enonadstropna. Opazila sva, da je med poukom veliko skupinskega dela, kar nama je bilo zelo všeč. Kmalu sva se tudi navadila na danski ''način'' prehranjevanja – večji obrok za njih namreč ni kosilo, pač pa večerja. Zelo radi imajo ribe, tudi ostalo meso, predvsem svinjino.

Gostitelja sta nama razkazala katedralo v Roskildu, kjer je pokopana večina danskih kraljev. V njej je zgrajena tudi grobnica za trenutno še živečo kraljico, Margareto 2. Dansko, vendar je zakrita pred radovednimi pogledi – na ogled je zgolj model.

Pisanje zaključujem ob gledanju Disney risank in pokušnjo danskih sladkarji, stari tradiciji petkovih večerov, ki ji Danci pravijo fredagsslik. Z Anjo komaj čakava, da odkrijeva še več Danske!

Rok Šarić

  • Pogled na morje roskildskega fjorda
  • Zakrita grobnica kraljice Margarete II danske
  • Katedrala v Roskildu
  • Na obisku pri Leifu Folkeju
  • S potepa po Sealandu
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...