Pojdi na glavno vsebino

Dan in Noč knjige z gimnazijskimi literati in igralcem Matijem Vastlom

Ob svetovnem dnevu knjige in Unescovem projektu Noč knjige smo na Gimnaziji Škofja Loka pripravili literarni večer z naslovom »VSAK POET IMA SVOJ SVET«. Predstavili smo izbor literarnih izdelkov, ki so jih prispevali Matic Bobnar, Kaja Dolenec, Gregor Rihtaršič, Gregor Gartner, Jon Košir in David Zalar (vsi udeleženci Festivala mlade literature Urška 2016) in Tadeja Rožman, ki je sodelovala na literarnem natečaju Mala Veronika 2016. Njihove pesmi, pesnitve in zgodbe so v interpretaciji znanega gledališkega in filmskega igralca Matija Vastla, ki je tudi sam obiskoval škofjeloško gimnazijo, postale še bolj impresivne. Skozi dogajanje sta sproščeno in prepričljivo krmarila voditelja Maja Podgoršek in Gregor Gartner, za prijetno razpoloženje pa so z odlično glasbo poskrbeli Ana Vodnik in Kristina Legat (klavir), Petra Štibelj (flavta)  in Gregor Rihtaršič (saksofon). V zadnjem delu sta se nam s svojimi pesmimi pridružili še nekdanji gimnazijki Urška Košir in Katja Kožuh. Večer je minil skoraj prehitro. Razšli smo se s prijetnim spoznanjem, da je naše druženje z besedo smiselno in da z njo drug drugega bogatimo.

Upamo tudi, da je naša prireditev ena od prijaznih možnosti, ki dijake nagovarjajo pisanju, in da bo vedno več tistih, ki jim bomo znali prisluhniti, vstopiti v njihov svet in poglobiti človeške vezi med seboj.  

Prireditev je potekala tudi v znamenju spomina na dva veličastna mojstra besede. 23. aprila, na svetovni dan knjige, in letos, to je leta 2016, namreč obeležujemo štiristoto obletnico smrti Williama Shakepeara in Miguela de Cervantesa.

Z obiskom nas je razveselil celo osemletni Urban, ki je prehod iz dneva v noč preživljal kar na odeji na tleh. Imeli smo se lepo. Kdor ne verjame, naj si ogleda izvrstne fotografije, ki jih je s svojim mojstrskim očesom zabeležil Žan Križnar. Hvala vsem!

Majda Kokalj Auguštiner, prof., knjižničarka

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...