Pojdi na glavno vsebino

Aktivno državljanstvo in mladi

V četrtek, 17. 10. 2019, smo imeli splošni oddelki tretjega letnika Gimnazije Škofja Loka, delavnice na temo aktivnega državljanstva za mlade, ki jih je izvajal Mladinski svet Slovenije.

Preko igre smo spoznali velik pomen komunikacije v vsakdanjem življenju, in da so tudi najpreprostejša opravila brez prave komunikacije težko izvedljiva.

Spregovorili smo o različnih vrednotah, ki so nam vodilo v življenju in dobrinah, ki so za nas pomembne. Iz širokega spektra vrednot smo po skupinah skušali najti dve, ki sta nam bili skupni ter obrazložiti našo odločitev. Pogovor je tekel tudi o tem, kdo in kako vpliva na naše vrednote (mediji, okolje, vzgoja …) in kaj lahko sami storimo, da bi bilo njihovo razumevanje in spoštovanje v današnjih, močno spremenjenih časih, podobno kot nekoč. Ugotavljali smo namreč, da niso problem le odnosi in nerazumevanje mladih do starejših, ampak tudi obratno.

Spoznali smo politično delovanje v večstrankarskem sistemu. Za konec je morala vsaka skupina »ustanoviti stranko« (ime, kratica, slogan …), ki naj bi se zavzemala za naše (prej omenjene) vrednote ter jo na kar najbolj prepričljiv način predstaviti sošolcem.

Ugotovili smo, da je velika težava mladih v tem, da ne hodijo volit, ker si marsikdo misli, da en glas ne more spremeniti ničesar ali pa jih ta tema enostavno ne zanima. Če želimo aktivno sooblikovati našo prihodnost, moramo postati aktivni in odgovorni državljani in izkoristiti priložnosti, ki so nam dane.

Ana Eržen, 3. letnik Gimnazije Škofja Loka

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...