Pojdi na glavno vsebino

7. Teden ruskega filma v Škofji Loki

Sinoči, v četrtek, 22. novembra 2018, je bila svečana otvoritev Tedna ruskega filma v Škofji Loki, ki  je postal tradicionalna jesenska prireditev in letos je pripravljena že njena sedma izvedba.

Tudi tokrat smo v sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture ter Občino Škofja Loka pripravili pester nabor sodobnih filmov, namenjenih vsem ljubiteljem ruske kinematografije, ruske kulture in jezika. Na Gimnaziji Škofja Loka so potekale priprave pod mentorskim vodstvom prof. ruščine Marjete Petek Ahačič, ki so z dijaki zaključnega letnika, ki se učijo ruščino, prevajali in prirejali kratke vsebine letošnjih predvajanih filmov, ki so objavljeni  v zloženki.

Kot vsa leta doslej je tudi letošnji izbor filmov pripravila strokovnjakinja za ruski film Valerija Kilpjakova z Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani. Filmi predstavljajo letošnjo in lanskoletno rusko filmsko produkcijo in so različnih žanrov, zato se obetajo zanimivi filmski večeri. Filmi so podnaslovljeni in tako smo omogočili vsem ljubiteljem ruskega jezika in kulture, predvsem pa dijakom srednjih šol v Škofji Loki in širši gorenjski regiji, da si jih ogledajo.

Ob zaključku Tedna ruskega filma nas ob premieri filma Bolšoj čaka še presenečenje: umetniški večer ruske primabalerine.

Zahvaljujem se tudi Skladu Toneta Pavčka pri Društvu Slovenija Rusija za pomoč pri realizaciji tega projekta, s katerim želimo predvsem mladim skozi filmski medij približati rusko kulturo, rusko tradicijo in predvsem ruski jezik. 

Kulturni program na otvoritvenem večeru je prispevala Irina Guščina s pesmima iz dveh ruskih filmov. Za nemoten potek in organizacijo festivala pa sta poskrbeli Jana Fojkar z Občine škofja Loka in Tea Oblak iz Kina Sora v Škofji Loki. 

Vsem obiskovalcem letošnjega Tedna ruskega filma želim veliko filmskih užitkov. 

Jože Bogataj, ravnatelj Gimnazije Škofja Loka

Foto: člani medijskega krožka na Gimnaziji Škofja Loka, mentor Domen Košir

  • Jože Bogataj, ravnatelj Gimnazije Škofja Loka
  • mag. Miha Ješe, župan občine Škofja Loka
  • Jurij Meteljov, direktor Ruskega centra
  • Irina Guščina
  • Marjeta Petek Ahačič, prof.
  • Tea Oblak
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...