Pojdi na glavno vsebino

5. srečanje evropskih gimnazij je bilo letos v Trebinju v Hercegovini

Letošnje srečanje evropskih gimnazij, ki je potekalo od 18. do 22. marca, je gostila Gimnazija Jovan Dučić iz Trebinja (BiH, Republika Srbska).

Tematika, o kateri smo se pogovarjali, pa je bila vloga obšolskih oz. izvenšolskih dejavnosti v izobraževanju. Pri nas jih v gimnazijskem programu razumemo kot programe obveznih in izbirnih vsebin (OIV), v programih strokovnega izobraževanja so to interesne dejavnosti (ID), v drugih državah pa so to krožki oz. posamezne sekcije, ki jih šola poleg rednega pouka organizira za svoje dijake.

Gimnazijo Škofja Loka so zastopali: Sara Jarc in Žiga Brezavšček, oba iz 2. a, Ferjanč Košir iz 2. c, pomočnica ravnatelja in koordinatorica OIV Ana Prevc Megušar ter ravnatelj Jože Bogataj.

Sodelujoče šole so bile poleg delegacije gostiteljev še : Zemunska gimnazija iz Zemuna v Srbiji, Gimnazija Dositej Obradović iz Temišvarja iz Romunije, Gimnazija Nikola Tesla iz Budimpešte na Madžarskem, Gimnazija Orce Nikolov iz Skopja, Severna Makedonija, letos prvič v družini gimnazij tudi 2. Gimnazija Varaždin na Hrvaškem in Gimnazija Gnjilane s Kosova.

Posebnost slovenskega izobraževalnega sistema je ta, da so programi OIV in ID določeni z zakonom, v drugih izobraževalnih sistemih pa je to prepuščeno lastni šolski iniciativi oz. pobudi dijakov (ali njihovih staršev) ter pripravljenosti učiteljev, da izvajajo posamezne programe. Gimnazija Škofja Loka poleg obveznih vsebin (področja kulture, športa, vzgoje, knjižnično-informacijskega znanja, poklicne orientacije) dijakom ponuja preko 40 različnih programov, med katerimi se dijaki zelo zanimajo za sodelovanje v mladinskem mešanem pevskem zboru, programu MEPI, gledališki in impro skupini.

Kot je pokazala predhodno narejena analiza stanja na posameznih sodelujočih šolah, imamo veliko skupnih značilnosti, za vse pa velja, da dijaki premalo (pre)poznavajo programe in vsebine in bi jih bilo o tem potrebno bolje informirati. Vsi pa se strinjamo, da morajo biti programi OIV zanimivi in kvalitetni, dosegljivi za vsakega dijaka, tako finančno kot sicer. Verjamemo, da dijaki z udeležbo v takšnih programih nadgrajujejo svoje potenciale: spretnosti, znanja in veščine. Zavedamo se, da je tovrstna ponudba velika dodana vrednost za vsako šolo, obenem pa tudi promocija šole in njenega dela.

Gostitelji so nam razkazali znamenitosti mest Trebinje in Mostar, eno popoldne pa smo si ogledali sosednji Dubrovnik.

Naslednje leto je gostiteljica srečanja makedonska gimnazija v Skopju.

Jože Bogataj, ravnatelj

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...