Pojdi na glavno vsebino

42. skupščina Douzelage, Bad Kotzting, Nemčija

Od 11. do 14. maja 2017 je v bavarskem Bad Kötzitingu potekala 42.skupščina zveze mest evropske unije - Douzelage (http://douzelage.eu/). Vsako državo EU zastopa po eno mesto in ena šola. Slovenijo od leta 2011, ko je bila povabljena k sodelovanju, zastopata občina Škofja Loka in Gimnazija Škofja Loka (http://douzelage.eu/member-towns/).

Vsakoletno srečanje pripravi mesto ene od držav. Tako smo bili Škofjeločani že gostje v Bellagiu (Italija), Siguldi (Latvija), Siretu (Romunija) in lansko leto v Tryvni (Bolgarija). Delegacije sestavljajo predstavniki občine, dva učitelja ter dva dijaka. Škofja Loka bo gostila 45. skupščino evropskih mest leta 2020.

Na povabilo župana občine Škofja Loka mag. Mihe Ješeta, ki je od lani eden izmed podpredsednikov zveze, so se letošnje skupščine v Nemčiji udeležili še predsednik društva Sožitje Marko Mohorič, ravnatelj Gimnazije Škofja Loka Jože Bogataj, pomočnica ravnatelja Ana Prevc Megušar, Jakob Zarnik, dijak 4. e in Sergej Novak, dijak 3. e.

Tema letošnjega srečanja je bila Begunci v Evropi: izziv za nas Evropejce. Delali smo v treh skupinah: predstavniki občin v eni, učitelji v drugi in dijaki v tretji skupini. Dijaki so poleg letošnje teme delovali tudi v različnih glasbenih, plesnih in športnih delavnicah, medtem ko smo se učitelji in predstavniki šol 27 prijavljenih držav pogovarjali na temo beguncev, organizacije pouka za tujce ter problemov socializacije mladih. Gostitelji so nam iz prve roke predstavili vsakodnevno delo z mladimi, ki so prišli v Nemčijo zadnjih letih. Spregovorili so strokovnjaki, vladni uslužbenci in učitelji, ki tovrstno delo opravljajo vsak dan. Predstavila sta se nam tudi dva begunca iz Sirije in Iraka ter predstavila svoji zgodbi. Nemška vlada daje velik poudarek predvsem učenju nemščine znotraj triletnega poklicnega izobraževanja mladih beguncev.

Primere dobre prakse so predstavili tudi kolegi iz Švedske, Finske, Estonije, Cipra in Malte, ki se vsakodnevno srečujejo z begunsko problematiko. Številke so velike, problemov je ogromno, vendar solidarnost in skrb za brezdomne pribežnike je v vseh državah, kamor se jim je uspelo zateči, velika. Predstavili smo tudi slovenski pilotni projekt za mladoletne begunce, ki so nastanjeni v dijaškem domu v Novi Gorici in Postojni. V mednarodni druščini smo se lahko marsikaj naučili drug od drugega.

Oba dneva sta minila izredno delavno. Gostitelji so nam razkazali tudi mesto Bad Kötzting, bližnji observatorij in druge lokalne znamenitosti. Ob koncu srečanja smo vsi udeleženci ob mestnem vodnjaku pripeli rumeno-moder trak z željo, da Evropa ostane kontinent miru in kvalitetnega sožitja med narodi.

Naslednje srečanje gosti mesto Oxelösund na Švedskem v maju 2018.

Jože Bogataj, ravnatelj

  • Med delom v delavnicah
  • Uradna delegacija z županom in predsednico skupnosti 
 Douzelage
  • Sergej in Jakob pri obešanju trakov
  • Trakovi z dobrimi  željami
  • Slavnostne fanfare so oznanile pričetek zaključne slovesnosti
  • Župan  Miha Ješe in pomočnica Ana Prevc Megušar
  • Na ogledu lokalnih znamenitosti
  • Na ogledu lokalne steklarne
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...