Pojdi na glavno vsebino

4. srečanje gimnazij Evrope

Po lanskem  uspešnem srečanju šol, ki smo ga gostili na Gimnaziji Škofja Loka smo se letos med 12. in 16. marcem zbrali na strokovnem posvetu na Gimnaziji Dositelj Obradović v Temišvaru v Romuniji.  
Iz vsake šole so se srečanja udeležili po trije dijaki, mentor in ravnatelj. Sodelujoče šole na letošnjem srečanju so bile:

Zemunska gimnazija, Zemun, Srbija
Gimnazija in osnovna šola Nikola Tesla, Budimpešta, Madžarska
Gimnazija Škofja Loka, Slovenija
Gimnazija Dositelj Obradović iz Temišvara, Romunija
Gimnazija Jovan Dučić, Trebinje, Srbska Krajina
Gimnazija Orče Nikolov iz Skopja, Makedonija

Z Gimnazije Škofja Loka smo se srečanja udeležili Brina Habjan, Manja Platovšek in Rihard Šmid, vsi dijaki 2. d, ter profesorica Nevenka Bertoncelj in pomočnica ravnatelja Ana Prevc Megušar.
Skupna tema srečanja je bila dijaški parlament.

 Po predhodno obdelani anketi, ki smo jo vse šole opravile v februarju, in na temo delovanja dijaškega parlamenta je bil strokovni del posveta posvečen primerjavam in ugotovitvam posameznih šol.
Vsaka delegacija je predstavila državo, kraj ter šolo, s katere prihaja. Drugi del je bil namenjen predstavitvi dijaških parlamentov na posameznih šolah in rezultatov ankete. Ob  predstavitvah se je pokazalo, da v sami organiziranosti dijaških parlamentov, njihovi vlogi in načinu delovanju obstajajo podobne prakse, hkrati pa tudi določene razlike. Dobre prakse, ki jih imajo določene šole npr. že pri samih izvolitvah članov in predsednika ter preverjanju ustreznosti osebnostih lastnosti in kompetenc za te funkcije,  bi lahko prenesli tudi na našo šolo. Prav tako smo po predstavitvah delovanja in različnih aktivnosti dobili ideje za širitev delovanja naše dijaške šolske skupnosti. Skupne točke vseh dijaških parlamentov pa so bile predvsem težave in slabosti, ki se pojavljajo ob delovanju. Tu je bila najbolj izpostavljen problem, ko predsednik v velikih primerih kandidira s ciljem svoje lastne promocije in po izvolitvi pozabi na potrebe vseh dijakov. Ob  analizah anket  smo pri vseh šolah ugotovili nepoznavanje delovanja parlamentov, željo po spremembah v delovanju, ki pa je žal povezana z apatijo in prenosom odgovornosti na druge.  Dijaki so v zaključnem delu delali v delavnicah na temo management konfliktov.

Šola gostiteljica je pripravila vzporedni program. Med drugim smo si ogledali mesto Temišvar, ki bo leta 2021 evropska prestolnica kulture ter tretje največje mesto v Romuniji Arad. Obiskali smo tudi muzej na prostem, ki prikazuje življenje v Banatu.

Škofjeloška delegacija je bila zadovoljna s svojo »misijo«. Dijaki so se vklopili v delo in druženje, kar je bil tudi namen srečanja. Spoznali smo drugačne šole in šolske sisteme in različne oblike delovanja dijaških parlamentov, obenem pa dobili ideje, kako bi določene prakse s tega področja lahko prenesli tudi k nam.

Organizatorica naslednjega srečanja, ki bo v marcu 2019, bo Gimnazija Jovan Dučić iz Trebinja v BiH.  

Zapisal: Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...