Pojdi na glavno vsebino

20 let vzajemnega mednarodnega sodelovanja med dvema gimnazijama

Sodelovanje se je pričelo leta 1997, ko so se  v okviru strokovnega izobraževanja naključno srečali profesorja geografije na Gimnaziji Škofja Loka Ivica Krek in Marjan Luževič in na drugi strani prav tako geograf in zgodovina Leif Folke z gimnazije Himmelev iz mesta Roskilde  na Danskem.

V dvajsetih letih smo tako učitelji kot dijaki imeli priložnost, da preko enotedenskih mednarodnih  izmenjav, kar 12 smo jih v tem obdobju organizirali na vsaki šoli, podrobneje obravnavamo različne teme, kot so primerjava izobraževalnih sistemov obeh dežel, kmetijstva, zgodovinskih prelomnih dogodkov, uporabe medijev. Dijaki so pod vodstvom mentorjev v svojih projektih raziskovali mite in legende, nacionalne junake, si ogledali priljubljene filme, spregovorili o športu in prostem času, eden izmed projektov pa je bil tudi naravoslovno obarvan, ko so dijaki podrobneje analizirali kemijske procese pri predelavi hrane in proizvodnji pijač.

Prav tak smo v tem času organizirali nekaj gostovanj in koncertov mladinskih pevskih zborov obeh šol, letos pa poteka že šesta zaporedna dvomesečna individualna izmenjava dijakov, ko  jeseni dva naša dijaka gostita dva danska, v spomladanskem času pa se zgodba obrne. V času izmenjave za dijake na obeh šolah priredimo tudi pouk.  Nekateri od naštetih projektov so potekali v okviru evropskih programov, kot sta Comenius in Erasmus+. 

V času od 21. do 24. septembra smo na šoli organizirali že četrto učiteljsko izmenjavo, ki jo pripravljamo na vsakih pet let. Gostili smo enajst učiteljev gimnazije Himmelev in v delavnicah načrtovali nadaljevanje dela.  Tudi v prihodnje bomo  gradili naše sodelovanje na kvalitetnih projektih, kjer bodo dijaki aktivno vključeni v raziskovalno delo.  V času izmenjave  smo naše danske prijatelje popeljali po Škofji Loki in prestolnici, kjer so si ogledali umetniške zaklade Narodne galerije, sončna sobota pa je pripomogla k čudovitemu jesenskemu doživetju Bohinja.

Veselimo se nadaljnjega partnerskega  sodelovanja z učitelji in dijaki danske gimnazije. Po 20 letih bo namesto Leifa Folkeja  izmenjave koordiniral Rune Garbers, prof. geografije in zgodovine, in tudi na naši šoli smo k sodelovanju povabili mlajše sodelavce. 

Jože Bogataj, prof., ravnatelj, koordinator mednarodnih izmenjav z gimnazijo Himmelev

Fotografije: Jože Bogataj, Ana Prevc Megušar, Marjan Luževič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...