Pojdi na glavno vsebino

Kulturni dan za dijake 1. letnika

25. april 2017

V četrtek, 4. maja 2017, bo za dijake 1. letnikov (1. a, b,  c, d, e, in 1. š) kulturni dan.

Vsebina kulturnega dne: Srednji vek – Duhovni svet krščanstva.

Vodilna ideja kulturnega dne: spoznavanje likovne in glasbene srednjeveške umetnosti na loških tleh z dolgo zgodovino. Približno tisoč let, od padca rimskega imperija v 5. stoletju, je plamenico civilizacije v zahodni Evropi nosila krščanska cerkev. V tem obdobju je imelo krščanstvo v življenju posameznika v Evropi izjemno moč. Ta vera, ki je častila le enega boga, je s slikarstvom in kiparstvom bogato opremljala svoja svetišča.

Program:

  • V predavalnici bodo predstavljeni nekateri srednjeveški spomeniki iz okolice šole (npr. p. c. Marijinega oznanjenja v Crngrobu, ž. c. sv. Jakoba v Škofji Loki, ž. c. sv. Janeza Krstnika na Suhi pri Škofji Loki), mučenci in svetniki, ki so v teh krajih poznani, slikar Jernej iz Loke in njegova dela in vidnejši umetniki s škofjeloškega področja.
  • V Crngrobu bo prof. dr. Andrej Misson na starih orglah pripravil krajši koncert sakralne (cerkvene) glasbe, ki jo bo tudi predstavil.

Udeležba na kulturnem dnevu je za dijake obvezna.

Organizacija:

Vsi dijaki 1. letnika (1. a, b, c, d, e in dijaki 1. š) se zberete v veliki predavalnici ob 8. uri zjutraj, kjer boste najprej prisluhnili predavanju. Ob 9.15 boste  imeli malico in ob 10. uri se boste skupaj z učitelji peš odpravili v Crngrob, kjer bo ogled cerkve in koncert. Po koncertu sami odidete domov.

 

Ivan Golob, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...