Pojdi na glavno vsebino

Virtualni mednarodni simpozij ob 70-letnici šole

14. april 2021

Ob 70-letnici delovanja naše šole vas vabimo, da se v petek, 16. 4. 2021 (od 16.00 do 18.45), udeležite prvega dneva virtualnega mednarodnega simpozija »In vendar se vrti …«, katerega osrednja tema bo čas. Prvi dan je namreč namenjen širši javnosti, vaše udeležbe bomo zelo veseli. Veseli bomo tudi, če boste informacijo o dogodku delili. 

V obdobju karantene smo verjetno vsi bolj poglobljeno razmišljali o času. Lahko smo opazovali, koliko pomenita dva meseca otroku oziroma mladostniku in koliko odrasli osebi. Zastavljalo se nam je veliko vprašanj. Zakaj tako hitro minevajo ure, ko smo na elektronskih napravah? Kako naučiti mlade, da je čas dragocen? Kako so znani filozofi razmišljali o času? Kdo sploh razume čas? Simpozij smo zato naslovili »In vendar se vrti …«.

Simpozij bosta odprla dva izjemna predavatelja.

Antropolog dr. Dan Podjed je svoje predavanje naslovil Kako teče čas, ko obtičimo med štirimi stenami, v njem pa bo predstavil izsledke avtoetnografske raziskave o doživljanju časa med pandemijo v primerjavi z ugotovitvami iz tujine. Ob tem bo posebej opozoril na dolgčas kot izjemno pomemben del življenja.

Mag. Miran Možina, dr. med. spec. psihiater, sistemski psihoterapevt, učni terapevt in supervizor, pa je predavanje poimenoval O kairosu: naš čas v šoli in v vsakdanjem življenju. Predstavil bo razmerje med kronosom, linijskim časom, ki si ga predstavljamo kot črto, ki teče iz preteklosti v prihodnost, in kairósom, ki so ga stari Grki razumeli kot ugoden trenutek, ko smo polno prisotni in živi v tu in zdaj, v razvijanju in zavedanju trenutnega doživetja, zaradi česar se poveča naša čuječnost in navzočnost v sedanjem trenutku.

Predavanji bomo v živo predvajali preko YT kanala na povezavi: https://youtu.be/XOwbIK3Hio4  

Za organizacijski odbor:
Saša Bogataj Suljanović, univ. dipl. psih.
šolska svetovalna služba


04/518 33 35  

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...