Pojdi na glavno vsebino

Uvrstitve loških gimnazijcev na mednarodne olimpijade

5. maj 2018

Dijaki Gimnazije Škofja Loka so na državnih tekmovanjih iz logike, fizike, kemije in biologije dosegli odlične rezultate in visoke uvrstitve, kar jim je odprlo tudi možnost nastopov na izbirnih  tekmovanjih  za uvrstitev v olimpijske ekipe. Štirje dijaki Gimnazije Škofja Loka so že uspešno prišli skozi vsa sita in so tako postali člani državnih ekip, ki bodo Slovenijo zastopali na olimpijadah iz znanja. Predizbor za biološko olimpijado, kamor so se uvrstili trije naši dijaki, bo v sredini maja.

Klemen Bogataj, dijak 3. a, je postal državni prvak iz fizike in se preko izbirnega tekmovanja uvrstil na eno najprestižnejših mednarodnih tekmovanj iz znanja 49. fizikalno olimpijado, ki bo v Lizboni. Poleg tega bo nastopil tudi na 2. evropski olimpijadi iz fizike, ki bo v bližini Moskve.

V  predizboru za 50.  jubilejno mednarodno kemijsko olimpijado, ki bo julija na Češkem in Slovaškem, sta bila izmed 150 prijavljenih kandidatov najboljša dijaka našo šole, in sicer  je zmagal Vid Kermelj, 4. a, s 100 % dosežkom,  drugi najboljši pa je bil Martin Rihtaršič, dijak 4. c. Vid in Martin sta tako že tretjič zaporedoma  postala člana slovenske olimpijske reprezentance. V preteklih dveh letih sta na kemijskih olimpijadah že osvojila bronasto in srebrno medaljo.  

Po izbirnih testih iz logike in lingvistike se je Sebastjan Kordiš, dijak 2. a, uspel uvrstiti v ekipo Slovenije, ki bo od 26. do 30. julija 2018 nastopila na 16. mednarodni lingvistični olimpijadi  v Pragi.

Vsem članom slovenskih olimpijskih ekip iskreno čestitamo za tako vrhunsko znanje in uvrstitve ter jim želimo uspešne nastope na olimpijadah. Hkrati pa čestitamo tudi njihovim mentorjem: prof. Aljoši Ermanu, mentorju Klemena Bogataja, prof. Janezu Šuštaršiču, ki je že tretje leto mentor Martinu Rihtaršiču in Vidu Kermelju. Na področju logike in lingvistike pa so s Sebastijanom Kordišem sodelovali mentorji Aleksander Rajhard, Vid Megušar ter prof.  Manca Čadež.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...