Pojdi na glavno vsebino

Blaž Frelih, član slovenske ekipe na 52. kemijski olimpijadi

19. junij 2020

V novembru so se na Gimnaziji Škofja Loka pričele priprave na mednarodno kemijsko olimpijado, ki jih je vodil nekdanji dijak gimnazije, nosilec srebrne olimpijske medalje, Martin Rihtaršič.

Prvi izbirni test so dijaki pisali 12. decembra 2019.  Od petih dijakov je prvi test uspešno prestal Blaž Frelih. V drugem krogu priprav, ki je potekal v januarju in februarju, so se  škofjeloškim dijakom  pridružili še dijaki kranjske gimnazije. Dijaki so se udeleževali sobotnih priprav na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, na gimnaziji pa so priprave dopolnjevali in utrjevali snov. Drugi izbirni test, ki šteje 40 % h končni oceni, sta poleg Blaža Freliha (9. mesto) uspešno prestala še dva dijaka z Gimnazije Kranj.

Tretji krog priprav je zaradi koronavirusa potekal na daljavo. Dijaki so sami reševali naloge in predelovali snovi, ki jim jih je pripravil mentor. Tretji in zadnji izbirni test so dijaki pisali 4. junija 2020 na fakulteti. Blaž Frelih se je odrezal izvrstno in se uvrstil med štiri dijake, ki so letos predstavljali Slovenijo na mednarodni kemijski olimpijadi, ki jo je (na daljavo) organizirala Turčija (Istanbul).

Olimpijada je potekala od 23. do 30. 7. 2020. Olimpijade so se udeležilie ekpie iz 60 držav. V letošnji ekipi so bili Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka). Mentorja ekipe sta bila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec, oba FKKT. Samo tekmovanje je trajalo 5 ur, potekalo pa je 25. 7. 2020 na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

Čestitke Blažu Frelihu, mentorju Martinu Rihtaršiču in Blaževi profesorici kemije Mojci Tolar.

Tekst in fotografije: Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...