Pojdi na glavno vsebino

Srebro za Mateja Nastrana in častno priznanje za Nejca Mohoriča na Mednarodni kemijski olimpijadi

26. julij 2023

Z zaključno slovesnostjo se je v ponedeljek, 25. julija, končala letošnja 55. Mednarodna kemijska olimpijada, ki je med 16. in 25. julijem potekala na obrobju Züricha v kampusu Hönggerberg na univerzi Švicarske državne tehniške visoke šole Zürich (ETH Zürich). Na olimpijadi je sodelovalo 348 mladih kemikov iz 89 držav, spremljalo pa jih je 272 mentorjev in spremljevalcev.

V slovenski ekipi sta bila tudi dijaka 3. letnika Gimnazije Škofja Loka Matej Nastran in Nejc Mohorič. Matej Nastran je osvojil srebrno medaljo, Nejc Mohorič pa je prejel častno priznanje. Ostala dva člana ekipa sta bila z Gimnazije Vič – Jakob Starec Oman je osvojil bronasto medaljo, Gabriel Žnidaršič pa je prejel častno priznanje.

Udeleženci olimpijade so en tekmovalni dan pet ur reševali praktične naloge v laboratorijih tamkajšnje univerze. En dan pa so pet ur reševali zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije.

Priprave na kemijsko olimpijado so potekale celo leto pod mentorstvom nekdanjega gimnazijca in olimpijca Martina Rihtaršiča in prof. Mojce Tolar, ekipne priprave pa so bile pod okriljem Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Mateju in Nejcu ter Gabrielu in Jakobu čestitamo za izreden uspeh.

Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Fotografija: arhiv ZOTKS

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...