Pojdi na glavno vsebino

Srebrna medalja na naravoslovni olimpijadi

24. maj 2016

Naravoslovna olimpijada Evropske unije 2016 (EUSO) 

Naravoslovna olimpijada za mlade iz držav Evropske unije do 16 let (EUSO) je letos potekala od 7. do 14. maja v Estoniji. EUSO je bila prvič organizirana leta 2003 v Dublinu z namenom popularizacije naravoslovja.

Iz vsake izmed držav Evropske unije  lahko tekmujeta dve ekipi, v kateri so po trije dijaki. Ekipe med seboj tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja, torej biologije, kemije in fizike. Do  rešitev jih pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti, ki jih izvajajo v laboratorijih znanstvenih inštitucij kot so fakultete in inštituti. Celotno dogajanje traja sedem dni. Na olimpijadi sta dva tekmovalna dneva. Ekipe imajo vsakokrat na voljo štiri ure časa, da izvedejo  laboratorijske vaje, zapišejo in ovrednotijo rezultate ter odgovorijo na teoretična vprašanja.

Na olimpijado v Estoniji sta se letos uvrstila kar dva naša dijaka, Vid Kermelj iz 2.a in Martin Rihtaršič iz 2.c, z njima je bil v ekipi še Gregor Igličar z Gimnazije Kranj. Osvojili so srebrno medaljo. Njihov uspeh je presegel naša pričakovanja.

Dijake smo na Gimnaziji Škofja Loka na tekmovanja pripravljali trije mentorji; za biologijo Mojca Mravlja, prof., za fiziko Aljoša Erman, prof. in za kemijo Mojca Tolar, prof. Dijaki so morali poleg redne šolske snovi obvladati še dodatne in razširjene vsebine vseh treh predmetov. Pomembno  je bilo, da so se naučili analitično pristopati k reševanju problemsko zastavljenih nalog in združiti poznavanje vseh treh predmetnih področij. Dijake smo pripravljali na samostojno izvajanje eksperimentov, interpretiranje rezultatov in oblikovanje zaključkov pri reševanju problemov. Zelo  pomembno je bilo tudi dobro sodelovanje v ekipi.

Za Vida in Martina je bila olimpijada velika priložnost. Pomerila sta se  z vrstniki iz drugih Evropskih držav in dokazala svoje odlično znanje.V dneh, ko ni bilo tekmovanj so si udeleženci ogledali glavne znamenitosti Estonije, se družili in spoznavali z ostalimi udeleženci, kar je brez dvoma nepozabna izkušnja.

Svojo olimpijsko pot pa bosta Vid in Martin nadaljevala letos poleti, saj sta se kot 1. in 2. na izboru uspela uvrstiti v ekipo, ki bo Slovenijo zastopala na kemijski olimpijadi v Gruziji.

Čestitke obema tekmovalcema in hkrati tudi mentorjem, ki so ju pirpavljali za naravoslovno olimpijado in menotrju Janezu Šuštaršiču, prof.,  ki je bdel nad pripravami za kemijsko olimpijado.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...