Pojdi na glavno vsebino

Šola za starše: Internet - zdrava raba in zloraba, predava dr. Bojan Belec

5. marec 2012

Internet velja za medij z neomejenimi možnostmi komuniciranja, ogromno bazo podatkov ter lahkim dostopom. V življenje otrok in mladostnikov zagotovo prinaša veliko koristnega, sproščujočega in pro-socialnega, če se ga le naučijo uporabljati na varen način in pri tem pazijo nase in na ljudi okrog sebe. Postaja nekakšno novo igrišče in dvorišče za tiste, ki odraščajo.

Za najbolj ranljive med njimi pa lahko pretirana raba preusmeri njihov življenjski tok, jih odvrača od njihovih osnovnih razvojnih potreb in nemalokrat tudi zasvoji. Internet in anonimnost pomeni otrokom novo izkušnjo svobode izven nadzora staršev. Za stvari, ki jih izrečejo ali naredijo on-line, ne nosijo skoraj nobene odgovornosti. Za otroke je to še posebej tvegano, saj to ogrozi njihov razvoj in preoblikuje njihov pogled nase in na svet okrog njih.

Bolj pomembno kot to, koliko časa mladostnik porabi pred računalniškim monitorjem, je pomembno poiskati odgovor na vprašanje, zakaj prav ta mladostnik, zakaj prav te vsebine in zakaj prav s tem težko preneha.

Predavanje je namenjeno staršem kot pomoč pri vzgoji za varno uporabo interneta, kot pomoč za pravočasno prepoznavanje tvegane rabe interneta in kot nasvet pri ravnanju staršev,  ko otroci zaradi spleta zaidejo v resne težave.

Saša Bogataj Suljanović
šolska svetovalna služba

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...