Pojdi na glavno vsebino

Predavanje dr. Vesne Vuk Godina

19. november 2012

Dr. Vesne Vuk Godina je socialna in kulturna antropologinja, predavateljica socialne in kulturne antropologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani ter na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Širša javnost pa jo pozna kot kritično kolumnistko. Kot antropologinja se veliko ukvarja z vzgojo. Pravi, da je pravilno tisto, kar je medkulturno primerljivo in velja enako za Bušmane, Slovence, Aborigine in vse druge. Vzgoja otrok je v vseh kulturah izkušnja, ki je neprijetna za starše in otroke in vodi v odraslost.

Ni pravljičnega starševstva, je le garanje

Starševstvo in otroštvo sta v zahodnih družbah zelo ideologizirana in sta postala eden od mitov sreče, s katerim družba poskuša vzpostaviti kriterij popolnosti te izkušnje in tudi drugih človekovih izkušenj. Popolna ljubezen, popolna mladost, popoln zakon in popolno starševstvo so postali ideali in hkrati tudi glavni trgi, ki se tržijo na zahodu. Tržijo se vsi aspekti človekovega življenja. Za potrošniški kapitalizem, v katerem živimo, pa je najboljše to, da so ti trgi neskončni, saj potrebe, ki je zastavljena kot popolna, ni mogoče nikoli povsem zadovoljiti.

Danes se ustvarja prepričanje, da morajo biti v popolnem starševstvu vsi srečni in popolni. A v resničnem življenju je drugače. Kapital želi narediti to obdobje čim prijaznejše, temu se je priklonila tudi stroka in nastala je otroku prijazna vzgoja, pri kateri otroka razumemo, ne kaznujemo, ne soočamo z avtoriteto in ne s frustracijami. Na prvi pogled super, na drugi katastrofalno.

Saša Bogataj Suljanović
šolska svetovalna služba

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...