Pojdi na glavno vsebino

Ob začetku novega šolskega leta

1. september 2013

Spoštovane gimnazijke in gimnazijci!

Pričetek letošnjega šolskega leta zaznamujejo nekatere spremembe, ki so posledica različnih procesov.

Zaključujemo energetsko sanacijo šolske stavbe, kar pomeni, da vas čakajo prenovljene učilnice z boljšo in kvalitetnejšo razsvetljavo ter novim in modernim prezračevalnim sistemom. Šolska stavba je dobila ustrezno izolacijo, to pa pomeni, da bo bivanje v šoli pozimi in poleti prijetneje. Skratka, pogoji za delo in življenje so se izboljšali. Glede na velik obseg del le-ta do danes še niso v celoti končana. Upam, da nam bo to uspelo v najkrajšem možnem času in da pouk zaradi tega ne bo moten. Občina Škofja Loka je v tem poletju poskrbela za protipoplavno zaščito šole in njene okolice, zato naj bi bili v bodoče varni pred poplavami. Obenem smo na obrežju Sore dobili nekaj uporabnih parkovnih površin, ki jih boste dijaki s pridom uporabljali. 

Nadaljujemo s procesom uvajanja različnih strategij za pridobivanje kompetenc, ki jih zahteva sodobni učni proces. V preteklosti smo namenili kar nekaj časa posodobitvi gimnazijskih programov in razvijanju kompetenc za učenje učenja, ki je še vedno ena izmed naših stalnih prioritet. Razvijanje strategij za uvajanje različnih kompetenc je proces, s katerim se bomo ukvarjali tudi v bodoče. Še vedno želimo, da znanje postane in ostane ena izmed ključnih vrednot naših gimnazijcev. Omenjeni proces bomo v tem letu nadgradili z novimi pristopi pri preverjanju in ocenjevanju vašega znanja. V okviru strokovnega izobraževanja bo to ena izmed stalnic profesionalnega razvoja učiteljskega zbora.

Dijaki Gimnazije Škofja Loka ste ponovno dokazali, da z vašim kvalitetnim znanjem segate v sam slovenski in svetovni vrh. Osem zlatih maturantov in maturantk, preko 80 dijakov, ki ste zaključili preteklo šolsko leto z odličnim učnim uspehom, ter štirje dijaki, ki ste svoje znanje dokazovali na olimpijadah iz kemije, biologije, fizike, matematike ter logike, vsi vi ponovno dokazujete, da smo na pravi poti: rezultati našega skupnega dela to dokazujejo.

Manjša vpisana generacija dijakov in varčevali ukrepi, ki jih predpisuje državna uprava, so že in še bodo skrčili sredstva za izvajanje izobraževalnih programov, materialna sredstva ter sredstva za nadstandardni program. Zato bomo prisiljeni varčevati povsod tam, kjer bo to mogoče. Prepričan sem, da bomo z dobrimi odločitvami in s primernim ravnanjem uspeli prebroditi omejene težave. Tudi vas, spoštovane dijakinje in dijaki, pozivam, da s primernim odnosom do šolske lastnine, vzdrževanjem čistoče, varčevanjem, kjer je to možno, prihranite marsikateri evro, ki ga bomo s pridom porabili za kaj bolj koristnega. Zaradi ukrepov smo (že) prisiljeni krčiti ponudbo izbirnih programov, ker se zavedamo, da časi tudi za vaše starše niso najboljši in da je tudi od njihovih sredstev odvisno, kaj vam bomo lahko ponudili.

Ne glede na vse to moram poudariti eno: učiteljski zbor vam bo na vseh področjih po svojih najboljših močeh in strokovnem znanju zagotavljal takšen nivo splošnega znanja, ki vam bo omogočal uspešno nadaljevanje in zaključek šolanja na eni strani ter vašo osebno rast na drugi strani. Pri tem pa vas opozarjam, da brez vašega osebnega prispevka ne bo šlo. Od vas pričakujem, da boste svoje delo in dolžnosti opravili korektno, pravočasno in čim bolje. Mi vam bomo pri tem le pomagali.

Enako pomembni kakor znanje pa so tudi odnosi med vsemi nami, ki na šoli živimo: dijaki in učitelji. Znani smo po tem, da pri nas prevladujejo dobri odnosi. To je spodbudna popotnica, vendar se je za to potrebno potruditi. Od vsakega od nas je odvisno kako bo potekal naš šolski vsakdan, koliko bo med nami tolerance, prijateljstva in nesebične medsebojne pomoči. Vsak od nas je ogledalo naše šole, zato moramo sami poskrbeti, da bo bivanje v naši šoli čim bolj kvalitetno, spodbudno, ustvarjalno in varno.

Želim vam prijeten začetek pouka v novem šolskem letu in veliko uspeha pri bogatitvi lastnega znanja, pridobivanju novih življenjskih izkušenj ter izgradnji medsebojnih odnosov.

Jože Bogataj, ravnatelj

Škofja Loka, 31. avgust 2013

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...