Pojdi na glavno vsebino

Ob tednu evropske kulturne dediščine

28. september 2011

Srednji vek - duhovni svet krščanstva, projektni  in kulturni dan za dijake Gimnazije Škofja Loka

Vodilna ideja kulturnega dne: spoznavanje likovne in glasbene srednjeveške umetnosti, ki je imela dolgo zgodovino. Približno tisoč let, od padca rimskega imperija v 5. stoletju, je plamenico civilizacije v zahodni Evropi nosila krščanska cerkev. V tem obdobju je imelo krščanstvo v življenju posameznika v Evropi izjemno moč. Ta vera, ki je častila le enega boga, je s slikarstvom in kiparstvom bogato opremljala svoja svetišča.

Program:

  • Dijakom smo predstavili nekatere srednjeveške spomenike v okolici šole (npr. podružnično  cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu, župno cerkev.  sv. Jakoba v Škofji Loki, ž. c. sv. Janeza Krstnika, mučence in svetnike, ki so značilni za te kraje, slikarja Jerneja iz Loke in njegova dela na Loškem.
  • Glasbeni in kulturni delavec Janez Jocif je spregovoril o glasbenih instrumentih na srednjeveških freskah. Ob tem je pokazal tudi nekaj rekonstrukcij teh instrumentov in nanje tudi zaigral.
  • Sledil je pohod v Crngrob, kjer je  prof. dr. Andrej Misson na stare orgle pripravil krajši koncert sakralne (cerkvene) glasbe, ki jo bo tudi predstavil.

Koordinator programa je prof. Ivan Golob.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...