Pojdi na glavno vsebino

Miha Rihtaršič, dijake Gimnazije Škofja Loka, dobitnik srebrne medalje na naravoslovni olimpijadi

27. marec 2013

Naravoslovna olimpijada Evropske unije 2013 (EUSO)

Od 17. do 24. marca 2013  je v Luksemburgu potekala  11. evropska naravoslovna olimpijada. Gre za vsakoletno tekmovanje dijakov prvih in drugih letnikov srednjih šol, na katerem je letos sodelovalo 26  evropskih držav. Tekmovalci so se pomerili v reševanju eksperimentalnih in teoretičnih  nalog, ki so povezovale znanje biologije, fizike in kemije. Na olimpijadi sta dva tekmovalna dneva. Ekipe imajo vsakokrat na voljo štiri ure časa, da izvedejo  laboratorijske vaje, zapišejo in ovrednotijo rezultate ter odgovorijo na teoretična vprašanja. Prireditev traja cel teden, tekmovalci pa ostale dni izkoristijo za organizirane ekskurzije in druženje z vrstniki iz sodelujočih držav Evropske unije.

Slovenijo sta letos zastopali dve ekipi, ki sta osvojili srebrni medalji. Ker je na tem velikem naravoslovnem tekmovanju sodelovalo kar 44 ekip iz različnih evropskih držav,  je dosežek presegel vsa  pričakovanja. Našo državo je zastopal tudi Miha Rihtaršič, dijak 2. letnika Gimnazije Škofja Loka, ki je tekmoval v ekipi, ki sta jo sestavljala še Matjaž Vovk (Škofijska gimnazija Vipava) in Aleš Zupančič (Gimnazija Novo mesto).

Miha je že lansko leto na naravoslovni olimpijadi v Litvi s svojo ekipo osvojil srebrno medaljo. To pomeni, da je najuspešnejši slovenski tekmovalec na naravoslovnih olimpijadah

Mihu Rihtaršiču, dijaku 2. a čestitamo za  izjemen uspeh.                               

Mentorji: Aljoša Erman, prof. (fizika), Mojca Tolar, prof. (kemija) in Mojca Mravlja, prof. (biologija)

Zapisala Mojca Mravlja, prof.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...