Pojdi na glavno vsebino

Locopolis

29. marec 2019

V četrtek, 28. 3. 2019, se je Škofja Loka za nekaj ur preoblekla v antiko in postala Locopolis, fiktivna rimska naselbina, kjer se bodo obiskovalci v stilu LARP-a ali živega igranja vlog lahko sprehajali, izmenjevali izkušnje, informacije in tudi posebno valuto ter zaživeli po antično. Dogajanje je del srečanja 5 slovenskih klasičnih gimnazij – gimnazij, kjer se dijaki učijo latinsko in spoznavajo antiko – ki ga letos gostimo v Gimnaziji Škofja Loka. Gostje srečanja so bili dsijaki Škofijske klasične gimanzije iz Ljubljane. 

Uvodni del srečanja je bil v šolski predavalnici, kjer so dijaki dobili vsa potrebna navodila. 

Drugi del srečanja (10:00-13:00), ki je bil odprt za javnost, je sestavljalo 22 delavnic, kjer so se lahko obiskovalci med drugim preizkusili v rokovanju z rimskim mečem, začnejo globok pogovor z uličnim filozofom, poskusijo srečo pri rimskih kockah, stopijo po nasvet k prerokovalki, obiščejo rimske terme, si izdelajo svojo zbirko uporabnih zelišč, izdelajo voščeno tablico in še mnogo več.

Interaktivno udeležbo na delavnicah so omogočali kovanci slovenskih klasičnih gimnazij, ki so jih dijaki nekaj prejeli ob prihodu, zunanji obiskovalci pa so jih prejeli ob donaciji (gl. nagrade). Posebno zanimiva je bila trgovina, kjer je bilo mogoče za kovance dobiti prave antične izdelke.

Sledila je rimska pojedina z jedmi, ki so bile pripravljene po receptih antičnega Rima. 

V drugem delu srečanja so dijaki v Sokolskem domu pripravili skupno kulturno prireditev, v kateri so prikazali  odlomek iz vsakodnevnega življenja meščanov v rimskem Locopolisu (ki pa na žalost ni obstajal).  

Kako deluje Locopolis?
Projekt ste lahko sofinancirali na platformi Adrifund:
https://www.adrifund.com/project/view/679

Za pomoč pri realizaciji tega projekta se zahvaljujemo posameznim donatojem, PGD Trata iz Škofje Loke, Občini Škofja Loka, Javnemu skladu za kulturno dejavnost Škofja Loka in Loškemu muzeju Škofja Loka. Zahvaljujemo se tudi medijskim pokroviteljem: Radio Sora, Gorenjski glas, RTV SLO in Loški utrip. 

Četrtek, 28. 3. 2019, poročila ob petih, RTV SLO 1 (prispevek):  

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174605066

Gašper Kvartič z ekipo učiteljev ter dijaki Gimnazije Škofja Loka

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...