Pojdi na glavno vsebino

Jezik - kultura in tradicija, tujejezični recital

16. oktober 2018

Gimnazija Škofja Loka je članica Unesco ASP mreže šol, v katero je vključenih 97 slovenskih vrtcev in osnovnih ter srednjih šol. Za ASP mrežo na Gimanziji Škofja Loka že 18. leto zaporedoma pripravljamo nacionalni projekt, tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija. Za ta dogodek, ki bo 19. oktobra 2018, ob 12.30 v Sokolskem domu učenci in dijaki v različnih tujih jezikih in materinščini pripravijo prispevke v raznovrstnih umetniških  žanrih od avtorske poezije, petja do kratkih gledaliških odlomkov. 

Projekt Jezik -  kultura in tradicija poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem  pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svoja lastna znanja.

Leto 2018 je razglašeno za Evropsko leto kulturne dediščine, zato je s tem povezana tudi rdeča nit recitala in naslov "Kjer preteklost sreča prihodnost." Kulturna dediščina je osrednja komponenta kulturne identitete, kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga in s prireditvijo sledimo ciljem: - popularizacije dediščine,  odkrivanje in raziskovanja bogate in raznolike evropske kulturne dediščine,  povečanje dostopnosti dediščine za vse, posebej za mlade, spodbujanje ustvarjalnega pristopa do dediščine.

Na letošnjem recitalu bodo nastopili učenci in dijaki iz 16 slovenskih šol, predstavila pa se bosta tudi dijaka z danske gimnazije Himmelev, ki sta trenutno na dvomesečni izmenjavi na Gimnaziji Škofja Loka. 

Lepo vabljeni!

Plakat

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...