Pojdi na glavno vsebino

Izadora Kopač je ponovno osvojila srebrno medaljo

15. april 2024

Izadora Kopač, dijakinja 1. a je še kot osnovnošolka v lanskem letu nastopila na mladinski evropski naravoslovni olimpijadi osvojila srebrno medaljo. Z odlično uvrstitvijo na državnem tekmovanju iz naravoslovja pa je v letošnjem letu ponovno nastopila na Evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti – European Olympiad of Experimental Science (EOES) v Luksenmburgu.

Na olimpijadi je sodelovalo 45 ekip iz 23 držav Evropske unije. Slovenijo sta zastopali dve tričlanski ekipi, ki sta bili izbrani na državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja za dijake 1. in 2. letnikov srednjih šol, ki ga organizirajo pri zvezi, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Ekipa, v kateri so bili Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka), Anže Markovič (Gimnazija Bežigrad) in Luka Filak (Gimnazija Novo mesto) je bila 12. in si je priborila srebrno medaljo. Tekmovalo je 45 ekip iz 23 držav Evropske unije.

Ekipa,  ki so jo sestavljali Tisa Lombar (Gimnazija Vič), Maj Bombek (Srednja elektro-računalniška šola Maribor) in Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad), pa je bila še bolj uspešna in je je osvojila skupno 5. mesto in zlato medaljo.

Olimpijada je obsegala dva tekmovalna dneva. Ekipe so imele vsakokrat štiri ure časa za reševanje interdisciplinarnih eksperimentalnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – kemije, fizike in biologije. Tekmovanje je potekalo v laboratorijih, tekmovalci pa so bili razvrščeni v ekipe po tri.

Letošnji temi tekmovanja sta bili rak in Schueberfouer. Dijaki so morali pokazati kemijske veščine (titracije, spektrofotometrija, dokazne reakcije, organska kemija, anorganska kemija, analizna kemija), znanje fizike (kinematika, statika, radioaktivnost, elektrika, svetloba) in poznavanje biologije (evolucija, sistematika, anatomija, molekularna biologija, biokemija).

Izadori Kopač iskreno čestitamo za izreden uspeh.

Ana Prevc Megušar, pomočnica ravnatelja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...