Pojdi na glavno vsebino

Gimnazija Škofja Loka je med letošnjimi prejemnicami bronastega grba občine Škofja Loka

3. julij 2013

BRONASTI GRB OBČINE ŠKOFJA LOKA za leto 2013 prejmejo:

  • mentorji in koordinatorji programa MEPI – mednarodnega priznanja za mlade v Škofji Loki - iz Gimnazije Škofja Loka ter osnovnih šol Škofja Loka – Mesto, Ivana Groharja in Cvetka Golarja za prostovoljno delo v preteklih devetih letih, kjer so znatno prispevali k nacionalni in mednarodni prepoznavnosti ter napredku programa MEPI

Program MEPI mlade, ki se vključijo vanj, z raznoliki aktivnostmi spodbuja k aktivnemu preživljanju prostega časa in jih usmerja k razvoju v aktivne in odgovorne člane skupnosti, pripravljene na izzive življenja.

Udeleženci so čez celo leto aktivni na treh področjih – veščine (izven šolski krožki, pridobivanje novih znanj), rekreativni šport in prostovoljno delo, ki ga mladi udeleženci večinoma opravljajo v domači občini: v Vrtcu Škofja Loka, domu ostarelih občanov, na Centru za socialno delo … in tako že tekom udeležbe v programu vračajo v lokalno skupnost. Na koncu vsake stopnje sledi še odprava, kjer udeleženci preko dvo-, tri- ali štiri- dnevnega pohoda odkrivajo naravne lepote svojega domačega in tudi drugih krajev.

S tremi stopnjami (bronasta, srebrna in zlata) so udeleženci v programu aktivni povprečno štiri leta, prizadevajo pa si, da udeleženci vrednote programa kot so netekmovalnost, sodelovanje, zdravo in aktivno življenje, spoštovanje narave, aktivno udeleženost v skupnosti in spoštovanje raznolikosti ohranjajo tudi po zaključku programa.

MEPI na Škofjeloškem velja za primer dobre prakse izvajanja in organizacije programa v slovenskem in tudi evropskem merilu, saj na škofjeloških šolah program opravlja skupaj preko 130 udeležencev na vseh treh stopnjah, prav tako pa do tod izhaja kar 86 dosedanjih prejemnikov zlatega priznanja, kar predstavlja več kot tri četrtine prejemnikov v Sloveniji.

Prav v Škofji Loki je bilo ustanovljeno tudi Društvo prejemnikov zlatega priznanja MEPI, ki aktivno pomaga ter sodeluje pri izvajanju ter vodenju programa MEPI na nacionalnem ter lokalnem nivoju.

V Škofji Loki so leta 2004 program MEPI na pobudo britanskega veleposlaništva in nacionalnega urada MEPI začeli kot prvi v Sloveniji v svojem prostem času izvajati učitelji na treh šolah: Gimnaziji Škofja Loka, Osnovni šoli Škofja Loka – Mesto in Osnovni šoli Cvetka Golarja.

Program je zlasti na gimnaziji že prvo leto doživel ogromen odziv. S preko sto udeleženci na bronasti stopnji se je kmalu pokazala potreba po dodatnih mentorjih, vzpostavili pa so tudi še vedno trajajoče sodelovanje s Slovensko vojsko zlasti na področju odprav in s šolo v britanskem Truru, v okviru katerega vsako leto pripravijo enotedensko izmenjavo – odpravo udeležencev na zlati stopnji.

Vse to je sad prostovoljnega dela mentorjev – učiteljev v izven šolskem času, ki obsega vse: od organizacije predstavitev programa novim dijakom, vodenja, mentorstva in priprav manjših skupin udeležencev, priprav, organizacije in spremljanja odprav, izpopolnjevanja starih in izobraževanja novih mentorjev ter vse do izpolnjevanja obrazcev za podelitve, poročanja nacionalnemu uradu in organizacije podelitev priznanj.

Menimo, da je skupina mentorjev in koordinatorjev s svojim prostovoljnim delom v preteklih devetih letih znatno prispevala k nacionalni in mednarodni prepoznavnosti in napredku programa MEPI, Gimnazije Škofja Loka ter Osnovnih šol Škofja Loka – Mesto, Ivana Groharja in Cvetka Golarja ter ne nazadnje tudi Občine Škofja Loka.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...