Pojdi na glavno vsebino

Dijaki 2. e v Ruskem centru kulutre in znanosti

18. maj 2012

V torek, 15. maja 2012, so dijaki 2. letnika evropskega oddelka Gimnazije Škofja Loka preživeli dopoldne v Ruskem centru kulture in znanosti v Ljubljani. Cilj projektnega dneva, ki so ga za nas pripravili v centru in ga poimenovali Dan gimnazije, je bil seznanitev z dejavnostjo centra ter srečanje z rusko kulturo in jezikom na slovenskih tleh.

V ruskem centru so nam pripravili pester program delavnic, v okviru katerih smo prek literature, slikarstva in kulinarike spoznali delček pestrega mozaika ruske kulture.

Zelo smo bili počaščeni, da nas je ob direktorju ruskega centra gospoda Rifata Patejeva, pozdravil in v odlični ruščini nagovoril tudi župan Škofje Loke, gospod Miha Ješe, tudi sicer velik ljubitelj in poznavalec ruske kulture.

Dijaki so imeli edinstveno priložnost, da se naučijo speči prave ruske piroge. To znanje nam je velikodušno posredovala gospa Marija Patejeva, žena direktorja Ruskega centra kulture in znanosti v Ljubljani, pri kateri smo se počutili, kakor da bi bili v gosteh v stanovanju sredi Moskve.

Po centru in delavnicah nas je vodila gospa Valerija Kilpjakova, ki nas je navdušila s svojim znanjem in izkušnjami na področju dela s tujci, ki se učijo ruskega jezika in spoznavajo rusko kulturo.

Dopoldne smo zaključili s pokušino pirogov in odličnim čajem iz samovarja. Dan, ki smo ga preživeli v centru, nam bo ostal v zelo lepem spominu tudi zato, ker smo lahko izkusili pregovorno rusko gostoljubnost. Pomembno pa je bilo tudi ponovno spoznanje naših dijakov, kako pomembni so gospodarsko in kulturno sodelovanje ter prijateljske vezi med Slovenijo in Rusijo.

Zagotovo se bomo v center radi vračali in z njim sodelovali. Obisk ruskega centra, ki se nahaja v Ljubljani na Ciril-Metodovem trgu 1 v izredno lepo obnovljeni stari ljubljanski mestni hiši pa priporočamo vsem, ki vas zanima ruska kultura. Prijetno boste presenečeni – morda celo osupli nad prostorskim in vsebinskim razkošjem centra.

Marjeta Petek Ahačič, prof. ruščine

Gimnazija Škofja Loka

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...