Pojdi na glavno vsebino

6. Teden ruskega filma v Škofji Loki

10. november 2017

Program

V četrtek, 23. novembra, je bila 18. uri v preddverju Kristalne dvorane v Sokolskem domu svečana otvoritev že 6.Tedna ruskega filma v Škofji Loki, ki ga Gimnazija Škofja Loka organizira v sodelovanju z občino Škofja Loka in Ruskim centrom znanosti in kulture iz Ljubljane. 

Letošnje projekcije predstavljajo najnovejšo rusko filmsko produkcijo, torej filme, posnete v zadnji treh, štirih letih. Tudi letos je Ruski center poskrbel za slovenske podnapise, Sklad Toneta Pavčka, ki skrbi za promocijo ruščine v slovenskih šolah pri Društvu Slovenija Rusija, pa je omogočil brezplčane projekcije.

Osrednja gostja otvoritvenega večera je bila vodja oddelka za kulturo pri Ruski državni knjižnici umetnosti Jekaterina Jevgenjevna Šumjanceva, ki je odprla priložnostno razstavo o filmskih skicah. Kulturni program je dopolnila Irina Guščina s tremi odlomki iz filmske glasbe. Obenem je bila  v preddverju Sokolskega doma odprta tudi priložnostna razstava Filmski umetniki od skice do filma, ki jo je predstavila koordinatorica razstave Agata Pavlovec. 

Vsi predstavniki organizatorjev Tedna ruskega filma, ravnatelj Jože Bogataj, župan Miha Ješe in direktor Ruskega centra znanosti in kulture Jurij Meteljev, so poudarili, da je tradicionalna predstavitev ruske umentosti v Škofji Loki še kako pomembna in predstavlja dodano vrednost tako šolajoči se mladini kot občanom kraja in širše. Zaradi odmevnosti loškega Tedna ruskega filma se je nekaj filmov lanskega in predlanskega cikla odvrtelo tudi v Celju, Novem mestu in Novi Gorici. 

Otvoritveni slovesnosti je ob 19. uri sledil ogled filma Igrišče v Kinu Sora.

Teden ruskega filma letos zaključuje celovečerni koncert ruske filmske glasbe, ki bo v četrtek, 30. 11. 2017, ob 19.30 v Sokolskem domu v Škofji Loki. 

Koordinacija in organizacija projekta na Gimnaziji Škofja Loka: Marjeta Petek Ahačič, prof. in Jože Bogataj, prof. 

V priloženem programu si lahko preberete kratke vsebine filmov ter vabljeni v Kino Sora na projekcije filmov. 

Jože Bogataj, ravnatelj 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...