Pojdi na glavno vsebino

4. Teden ruskega filma v Škofji Loki

11. november 2015

Teden ruskega filma je v Škofji Loki  je postal že tradicionalen.

Skupni projekt Gimnazije Škofja Loka, Občine Škofja Loka in Ruskega centra znanosti in kulture iz Ljubljane znova potrjuje, da znamo in zmoremo stopiti skupaj in vsak po svojih močeh pomagati, da projekt zaživi vsako leto novembra.

Na otvoritvenem večeru Tedna ruskega filma v Škofji Loki, ki je bil v četrtek, 19. novembra 2015 in ga je vodil ravnatelj Gimnazije Škofja Loka Jože Bogataj, so vsi povabljeni spregovorili o pomenu tega kulturnega dogodka: župan občine Škofja Loka mag. Miha Ješe, direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani Jurij Meteljov, predstavnica  Centra in poznavalka ruskega filma Valerija Kilpojakova, prva sekretarka in kulturna atašejka veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Larisa Šatohina, predsednik Društva Slovenija Rusija Sašo Geržina in nazadnje še mentorica dijakov na Gimanziji Škofja Loka prof. ruščine Marjeta Petek Ahačič. Tuje goste je na sinočnji prireditvi v slovenščino prevajal podpredesnik Društva Slovenija Rusija Urban Ocvirk. 

Pri pripravi filmskega festivala so s starni občine Škofja Loka sodelovale Hermina Krajnc, Katja Štucin in Tea Oblak. 

Dijaki zaključnega letnika naše šole so skupaj z mentorico v okviru priprav na Teden ruskega filma iz ruščine prevedli in priredili vsebine letošnjih predvajanih filmov. Le-te si lahko preberete v zloženki.  Za prevod filmov in podnapise je poskrbel Dmitry Larikov. 

Želja občinstva je bila, da so filmi podnaslovljeni v slovenščino. Tudi zato smo se letos še posebej potrudili in s pomočjo strokovnjaka pripravili projkecije filmov znanega ruskega režiserja Pjotra Todorovskega s slovenskimi podnapisi.

Teden ruskega filma pomeni priložnost, da preko filma spoznavamo lepote ruske pokrajine, pestrost ruske kulture, predsvem pa bogastvo jezika, ki se ga nekateri dijaki uče. 

Projekcije filmov v Kinu Sora so brezplačne.

Vabljeni. 

Jože Bogataj, ravnatelj

Zloženka: Teden ruskega filma

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...